INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

koronavírus

görögország

oktatás

Holland turisták az athéni Akropoliszon 2020. május 18-án. Görögországban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként újranyitották a látogatók előtt az Akropoliszt és az összes régészeti műemléket, a múzeumok azonban csak június 15-től nyithatják meg kapuikat.

Koronavírus - távoktatás lesz a középiskolákban, a tanárok elégedetlenek Görögországban

Infostart / MTI

Görögországban hétfőtől távoktatás lesz a gimnáziumokban és szakközépiskolákban a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt újabb legalább háromhetes országos karantén keretében.

"Nagyon rosszat tesz nekünk az intézmények bezárása" - mondta az AFP francia hírügynökségnek a középiskolai tanárok szakszervezetének az elnöke, Teodorosz Cuslosz. "A távoktatás ugyanis nem helyettesítheti a személyes jelenlétet az osztályban" - tette hozzá. A szakszervezeti vezető attól tart, hogy a görög gimnáziumok és szakközépiskolák bezárása három hétnél tovább tarthat.

A több európai országban elrendelt második szigorú és kötelező karantén mellett a kormányok nagy része az iskolák nyitva tartása mellett döntött. Ezek között az országok között van Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Írország.

Görögország azonban - akárcsak a tavasszal - megelőzés céljából a középiskolai távoktatás kötelezővé tétele mellett döntött, akárcsak Románia, Olaszország, Szlovákia, Belgium vagy Ausztria.

Görögországban csak az óvodák és az általános iskolák maradnak nyitva. Tanaszisz Kikinisz, a görög tanárok szövetségének elnöke szerint a vírus terjedése miatt a bezárásuk csak idő kérdése. Kikinisz szerint "az iskolák a megfelelő egészségügyi feltéteket biztosítása nélkül, túlzsúfolt osztályokkal működnek".

"Jeleztük az oktatási minisztériumnak, hogy készüljön fel erre a helyzetre" - mondta Teodorosz Cuslosz. "Tizenöt fős kis osztályokat kértünk, több tanár és kisegítő személyzet felvételét a középiskolákba, hogy elkerülhető legyen a bezárás" - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint sok gimnazista lába alól már az első, tavaszi karantén idején kicsúszott a talaj. A második bezárás várhatóan csak tovább növeli majd az egyenlőtlenségeket, mert számos diáknak nincsen a távoktatáshoz sem internetje, sem számítógépe.

"Ezeket a problémákat a kormánynak a nyáron kellett volna megoldania, de ehelyett úgy tett, mintha minden rendben volna. Ez már a második hullám, de nem tudjuk, hány jön még" - hangsúlyozta a középiskolás tanárok képviselője.

Görögországban csak a múlt héten 700 diákot diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal. Egy athéni gimnazista tanárnőt, aki nem viselt maszkot a tanteremben, egyévi felfüggesztett börtönre ítéltek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018