eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Európai Tanács

Fogós kérdések a kétnapos uniós csúcstalálkozón

Fokozódik a feszültség a Földközi-tenger térségében, a Törökországhoz való viszony számos megoldandó kérdést vet fel, csakúgy, mint a fehérorosz válság és a Kínával folytatott együttműködés lehetséges módjai.

Rendkívüli csúcstalálkozóra gyűltek össze az uniós tagországok vezetői, hogy csütörtök délután és pénteken megvitassanak számos összetett kérdést.

Az Európai Unió stabilitást akar elérni és kiszámíthatóságot vár a Földközi-tenger keleti medencéjében, emellett teljes szolidaritását fejezi ki Görögországgal és Ciprussal - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcs előtt. Michel elmondta, az Európai Unió és tagállamai érdekeinek védelmére a megbeszélésen számos lehetőség terítékre kerül. Az unió azonban a lehető legpozitívabb hozzáállással kívánja kialakítani álláspontját arról, milyen kapcsolatot kíván ápolni az EU és a világ szóban forgó része között.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke érkezésekor azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió el akarja kerülni a feszültség növekedését a Földközi-tenger keleti medencéjében. Az EU-török kapcsolatok tekintetében konstruktív együttműködést kell elérni Ankarával - húzta alá.

Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy noha az EU és Anakara kapcsolata "nagyon összetett", az Európai Uniónak jelentős érdeke fűződik egy valóban konstruktív kapcsolat kialakításához Törökországgal. "Partnerek vagyunk a NATO-ban, és függünk egymástól a migráció tekintetében, az EU ugyanis támogatást ad Törökországnak a befogadott menekültek kezeléséhez" - fogalmazott.

Érkezésekor több országvezető interjút adott, Orbán Viktor miniszterelnök nem állt a kamerák elé. Részt vett viszont a V4-ek koordinációs megbeszélésén, amelyen egyeztették álláspontjaikat a csúcstalálkozó témáit illetően.

Témakörök

Az Európai Tanács ülésén résztvevő állam-, illetve kormányfők különös figyelmet fordítanak a Törökország és Görögország, illetve Ciprus között kirobbant konfliktusra, valamint az EU-török kapcsolatok áttekintésére. A vezetők legutóbbi tanácskozásukon aggodalmuknak adtak hangot a fokozódó feszültség miatt, és teljes körű szolidaritásukról biztosították Görögországot és Ciprust. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke keddi meghívólevelében hangoztatta:

a megbeszélésen minden lehetőség terítékre kerül az Európai Unió és tagállamai érdekeinek védelmére.

A tanácskozáson az EU és Kína közötti kapcsolatok ügye is napirenden lesz, tekintettel arra, hogy az Európai Unió együtt kíván működni Pekinggel egyebek mellett olyan nagy globális kihívások kezelésében, mint a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás.

Az Európai Tanács várhatóan egyéb külügyi kérdésekkel is foglalkozni fog,

  • így Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésével, valamint a fehéroroszországi helyzettel,
  • a hegyi-karabahi konfliktus fejleményeivel, illetve
  • a brit EU-tagság megszűnését (brexit) követő jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások állásával.

A brüsszeli értekezlet résztvevői vitát folytatnak továbbá "az egységes európai uniós piac teljes potenciáljának felszabadításáról, az iparpolitika nagyratörő továbbfejlesztéséről és a legújabb digitális fejlesztések kínálta lehetőségek kihasználásáról" is.

"A Covid19-világjárvány kétségkívül rávilágított az EU néhány gyenge pontjára. Ugyanakkor úgy vélem, hogy ebben meg kell látnunk annak lehetőségét, hogy most közösen, kritikus szemmel megvizsgálhatjuk, miként lehetne javítani az EU rezilienciáját. Nagyon fontosnak tartanám, ha megvitatnánk, hogy egy nyitott és versenyképes szociális piacgazdaság mellett hogyan tudjuk a legjobban megerősíteni az EU stratégiai autonómiáját" - írta Charles Michel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×