eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
Járművek haladnak a romok mellett a libanoni fővárosban 2020. augusztus 19-én. Tizenöt nappal korábban Bejrútban 2750 tonna, a kikötőben évek óta tárolt ammónium-nitrát röpült a levegőbe. Legkevesebb 171 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek, és százezrek otthona vált lakhatatlanná.
Nyitókép: MTI/AP/Huszein Malla

Tábori kórház és több mint ötszáz olasz katona érkezett Bejrútba

Segélyszállítmányt is vittek, az augusztus 4-i tragikus robbanást követő helyreállítási munkálatokban segédkeznek.

A segélyszállítmány szombat délután érkezett egy hajóval. Az olasz minisztérium közölte, hogy Lorenzo Guerini tárcavezető hétfőn látogat Bejrútba. Olasz katonák már évek óta állomásoznak Libanonban az ENSZ 12 ezer fős UNIFIL békefenntartó egységének részeként. A misszió olasz parancsnokság alatt áll.

A bejrúti kikötőben augusztus 4-én történt a katasztrófa, amelyben több mint 2700 tonna, a kikötőben évek óta különösebb óvintézkedések nélkül tárolt ammónium-nitrát robbant fel. A több mint 180 halálos áldozatot és 6000 sebesültet követelő katasztrófa a főváros kórházaiból kettőt súlyosan megrongált. A robbanást követően megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma is. A libanoni hatóságok válaszul kijárási korlátozásokat rendeltek el. Az országban eddig mintegy 12 ezer 200 fertőzöttet jelentettek.

Kuvait bejelentette, hogy segít újjáépíteni a robbanásban megsemmisült gabonatározót. A 120 ezer tonna befogadóképességű építmény Libanon egyetlen nagy kapacitású tározója volt. Megsemmisülése súlyos probléma a gazdasági nehézségekkel küszködő országban.

Raul Nehme ügyvivő libanoni gazdasági miniszter ugyanakkor biztosította a lakosságot, hogy nem kell liszt-, vagy kenyérhiánytól tartani. Libanon gyakorlatilag teljesen importra szorul ezekből a termékekből.

A bejrúti robbanásról és következményeiről az Infostart összes hírét megtalálja ITT.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×