eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt szavazata leadása előtt a fehéroroszországi elnökválasztáson Minszkben 2020. augusztus 9-én. A választáson öt jelölt indul, de a 26 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenkával szemben csak Szvjatlana Cihanouszkajának, a fogva tartott ellenzéki Szjarhej Cihanouszki vlogger feleségének van esélye.
Nyitókép: MTI/EPA/Marina Szerebriakova

Online petícióba kezdett a fehérorosz ellenzék - megszólalt az EU első embere

Újra akarják számoltatni a leadott voksokat. Ursula von der Leyen közben a választásokon és azt követően bűnöket elkövetők felelősségre vonását követeli.

A fehérorosz elnökválasztáson leadott szavazatok újraszámlálását követelő online petíció aláírására buzdította támogatóit Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt pénteken.

Egy a YouTube-on közzétett videóban Cihanouszkaja azt kérte híveitől: támogassák kezdeményezését, amelynek célja elérni, hogy hivatalos vizsgálatot indítsanak az elnökválasztás elcsalását illető vádak miatt.

Az angoltanárnőből lett ellenzéki politikus egyúttal követelte az erőszak befejezését, és felszólította a polgármestereket, hogy

szervezzenek békés megmozdulásokat

a hétvégére.

Az eddigi megmozdulásokról egyébként korábban a fehérorosz belügyminiszter azt mondta, nem lehet forradalomnak minősíteni azokat, és mivel ő "nem vérszomjas ember", támogatja újságírók és mások szabadon bocsátását - miután a nyilvánosság munkásait éppen a hatalom tette rács mögé a választások napjaiban.

Andrej Babis cseh miniszterelnök - aki épp az amerikai külügyért látja vendégül ezekben a napokban - már azt követeli, ismételjék meg a választást.

Ursula von der Leyen: a visszaélések elkövetőinek felelniük kell

További szankciók meghozatalára van szükség azokkal szemben, akik megsértették a demokratikus értékeket vagy visszaéltek az emberi jogokkal Fehéroroszországban - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozását megelőzően pénteken.

Twitter-üzenetben reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió tagországainak péntek délután, videokonferencia keretében tanácskozó külügyminiszterei vitájuk során kinyilvánítják a fehérorosz nép alapvető szabadságokhoz és demokráciához fűződő jogainak uniós támogatását.

A tárgyaláson a minszki mellett a bejrúti helyzet is napirendre kerül - Fehéroroszországgal szemben újabb szankciókról értekezhetnek -, csakúgy, mint a Földközi-tengeren zajló török tevékenység, valamint a venezuelai válság. Döntésekre az online konferencián nincs lehetőség, csak előkészítésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×