eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Boris Johnson brit miniszterelnököt támogató üzenet egy kisteherautó oldalán a londoni St. Thomas Kórház előtt 2020. április 7-én. Az új koronavírussal fertőzött kormányfőt az előző este átszállították a londoni St. Thomas Kórház intenzív osztályára, és akadályoztatása alatt Dominic Raab külügyminiszter látja el a kormányfői feladatokat.
Nyitókép: MTI/EPA/Vickie Flores

Eddigi mélypontján a halálozások és az új fertőzések száma Nagy-Britanniában

Nagy bejelentést tehet Boris Johnson kormányfő kedden.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások március végi bevezetése óta nem mért mélypontra csökkent az újonnan kimutatott fertőzések és a halálesetek napi száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában országszerte 15 koronavírus-beteg halálát regisztrálták a hatóságok.

Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat azóta, hogy március 23-án érvénybe léptek a járvány megfékezését célzó nagy-britanniai intézkedések.

A nagy-britanniai Covid-19-járvány április közepi tetőzésének idején voltak olyan napok, amikor ezernél több koronavírus-beteg haláláról érkezett jelentés.

A hétfői friss adatsor szerint Nagy-Britanniában eddig 42 647 olyan beteg halt meg, akinek szervezetében szűrővizsgálattal kimutatták az új koronavírus jelenlétét.

A szakemberek rendre hangsúlyozzák, hogy a hétvégéken és a hét első napjaiban általában alacsonyabbak a halálozási számok, mivel a hatóságok szombaton és vasárnap kevesebb adatot dolgoznak fel.

Az utóbbi 24 órában országosan feljegyzett 15 haláleset azonban a korábbi hétvégékkel együtt is messze az eddigi legalacsonyabb napi halálozási adat Nagy-Britanniában a március végén elrendelt korlátozó intézkedések érvénybe lépése óta.

Hétfői tájékoztatásában a brit egészségügyi tárca közölte: a hétfő délelőtt végződött egy napon 139 659 koronavírustesztet végeztek Nagy-Britanniában és 958 új fertőzést azonosítottak.

Az újonnan kiszűrt esetek napi száma most csökkent először ezer alá a járványellenes intézkedések bevezetése óta.

Áprilisban, a járvány tetőzésének idején naponta 6-7 ezer új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

A hétfői adatismertetés szerint a járvány kezdete óta Nagy-Britanniában elvégzett több mint 8 millió koronavírus-szűrés leletei közül 305 289 lett pozitív.

A brit egészségügyi hatóságok szerint az R reprodukciós ráta országos átlagban jelenleg 0,7-0,9 között jár, ami azt jelenteni, hogy száz koronavírus-fertőzött átlagosan száznál kevesebb másik embernek adja tovább a Covid-19 betegséget okozó vírust. Az 1 alatti R ráta a járvány terjedésének lassulását jelzi.

A brit kormány a múlt héten az addigi magasról közepes szintre csökkentette a koronavírus-járvány intenzitását jelző riasztási szintet.

Az intézkedés előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán a brit kormány az addigi negyedikről a harmadik szintre mérsékelje a járványkészültséget, ugyanis mind a négy országrészben folyamatosan csökken a koronavírus-fertőződési esetek száma.

A pénteken életbe léptetett harmadik készültségi szint hivatalos meghatározása szerint a koronavírus okozta Covid-19-járvány továbbra is jelen van az Egyesült Királyságban, de már lehetséges a vírus terjedésének megfékezését célzó korlátozások és az emberek közötti távolságtartást előíró szabályok fokozatos enyhítése.

A brit kormány ugyanakkor már a készültségi szint mérséklése előtt hozzákezdett a járvány megfékezését célzó, három hónapja bevezetett korlátozások enyhítéséhez.

Június elején kinyithattak a szabadtéri piacok és azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő méretű szabadtéri bemutatóterük. Emellett részlegesen megindulhatott a tanítás is az általános iskolákban, egy hete pedig az összes olyan angliai üzlet is kinyithatott, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít.

Általános várakozás szerint Boris Johnson miniszterelnök kedden bejelenti, hogy a július 4-ére - egyelőre feltételesen - kitűzött időpontban kinyithatnak-e Angliában az éttermek és a pubok is, amelyek március vége óta kötelezően zárva tartanak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×