eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
András yorki herceg, II. Erzsébet brit királynő harmadik gyermeke beszédet mond az Építőmérnök 200 konferencia megnyitóján a Magyar Tudományos Akadémián 2018. szeptember 10-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Meghallgatnák András yorki herceget az Epstein-ügyben

A herceg jogi képviselői indulatos hangú válaszüzenetükben a bizalmi elv megsértésével vádolták az amerikai ügyészeket.

Tanúként hallgatná meg András yorki herceget, II. Erzsébet királynő fiát az amerikai szövetségi vádhatóság a szexuális bűncselekményekért elítélt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzember ügyében. A

András hercegről, a brit uralkodó 60 éves fiáról már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Epsteinnel, aki fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt többször is megjárta a börtönt.

Epsteint tavaly nyáron ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de augusztusban öngyilkosságot követett el börtöncellájában.

Hétfői brit médiabeszámolók szerint az üggyel foglalkozó amerikai szövetségi ügyészi hatóság az amerikai igazságügyi minisztérium útján azzal a hivatalos megkereséssel fordult a brit belügyminisztériumhoz, hogy szeretné tanúkihallgatásra idézni Andrást az Epstein-ügyben.

A megkeresésben nincs szó arról, hogy a yorki herceget hivatalosan bármivel vádolnák,

de az amerikai kezdeményezés alapján II. Erzsébet királynő fiának eskü alatt kellene tanúvallomást tennie egy magisztrátusi bíróság előtt.

A herceg jogi képviseletét ellátó londoni ügyvédi iroda, a Blackfords LLP hétfői nyilatkozatában közölte: András az idén háromszor is felajánlotta az amerikai igazságügyi minisztériumnak segítségét az Epstein-ügy vizsgálatában.

A közlemény szerint a Blackfords kérte, hogy András együttműködését és bármilyen esetleges meghallgatását az amerikai fél kezelje bizalmasan, mivel ez a gyakorlat olyan esetekben, amikor valaki önkéntesen együttműködik az amerikai igazságügyi tárcával.

Az ügyvédi iroda szerint azonban az amerikai minisztérium az ügyre vonatkozó nyilatkozatokkal és kiszivárogtatásokkal megsértette ezt a bizalmi elvet, és olyan benyomást keltett, mintha András herceg "zéró együttműködési készséget tanúsítana".

Lehetséges, hogy az amerikai fél a felajánlott együttműködés helyett inkább publicitásra törekszik - áll a londoni ügyvédi iroda szokatlanul indulatos hétfő közleményében.

A Blackfords nyilatkozata szerint az amerikai igazságügyi minisztérium leszögezte, hogy a yorki herceg nem az amerikai bűnügyi vizsgálat egyik célpontja. Az ügyvédi iroda hangsúlyozta, hogy az amerikai fél is önkéntes és bizalmas együttműködését kért a hercegtől.

Jeffrey Epstein szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata, a jelenleg 36 éves floridai Virginia Giuffre - akkori nevén Virginia Robert - tavaly közölte, hogy Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel.

Virginia Giuffre 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított.

András - a királynő harmadik gyermeke, aki jelenleg a nyolcadik a brit trónutódlási sorban - a BBC televízió tavaly novemberben sugárzott interjúműsorában kategorikusan tagadta, hogy valaha is szexuális kapcsolata lett volna Virginia Roberts-Giuffre-val.

Kijelentette: arra sem emlékszik, hogy egyáltalán találkozott volna vele, és tagadta azt is, hogy bármit tudott volna Epstein bűncselekményeiről, mielőtt a néhai mágnást elítélték e bűncselekmények miatt.

A herceg azért egyezett bele az interjúba, hogy tisztázza magát a hosszú évek óta parázsló ügyben.

Kijelentései azonban pontosan az ellenkező hatást érték el: az interjú hangos nemzetközi botrányt kavart.

A yorki herceg ennek hatására nem sokkal a BBC-interjú sugárzása után bejelentette, hogy visszavonul a brit királyi család magas rangú tagjaként végzett közéleti tevékenységétől.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×