eur:
394.64
usd:
371.68
bux:
66972.75
2024. április 16. kedd Csongor
A Hradcanske tér a prágai vár előtt a koronavírus-járvány idején, 2020. április 29-én reggel.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szabad az utazás Csehország, Magyarország és Ausztria között

Tomás Petrícek külügyminiszter a cseh kormány péntek reggeli rendkívüli ülése után közölte, a péntek déltől érvényes döntést az érintet országokkal történt egyeztetés alapján hozták meg.

Petrícek megerősítette, hogy Magyarország már reggel nyolckor megnyitotta határait. Úgy vélte: a négy órás eltérés a magyar és a cseh intézkedés között nem okozhat problémát, mert a két ország állampolgárai 48 órára már jelenleg is szabadon utazhatnak egymáshoz.

Andrej Babis kormányfő azt mondta, hogy a magyar fél a korábbi határnyitást szorgalmazta. Csehország és Szlovákia azonban a határnyitással is szerette volna megmutatni, hogy ez a két ország áll egymáshoz a legközelebb, ezért a cseh–szlovák határ korábban, már szerda éjfélkor megnyílt a két ország állampolgárai előtt. „Be akartuk tartani a hagyományt, hogy a csehek és a szlovákok állnak egymáshoz legközelebb” – mondta Babis a sajtóértekezleten.

Petrícek újságíróknak elmondta: a cseh–német határ teljes szabaddá tételéről még folynak a tárgyalások. A csehek azonban péntek déltől már kötelező koronavírus-teszt, illetve karantén nélkül léphetik át a határt. Bizonyos korlátozások már csak a német oldalon vannak, ami annak következménye, hogy Berlin szomszédaival egyeztetve egyszerre akarja szabaddá tenni határait. Erre várhatóan június 15-én kerül sor. A cseh–német határon ellenőrzések nincsenek, de

a németek továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek.

Továbbra is kérdéses a cseh–lengyel határ megnyitása a lengyel határzár miatt. „Varsó egyelőre azt sem jelezte, mikor számol a korlátozások feloldásával” – jegyezte meg a cseh miniszter.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×