INFORÁDIÓ 
2021. január 22. péntek
Artúr, Vince

csehország

koronavírus

határátlépés

ausztria

magyarország

A Hradcanske tér a prágai vár előtt a koronavírus-járvány idején, 2020. április 29-én reggel.

Szabad az utazás Csehország, Magyarország és Ausztria között

Infostart / MTI

Tomás Petrícek külügyminiszter a cseh kormány péntek reggeli rendkívüli ülése után közölte, a péntek déltől érvényes döntést az érintet országokkal történt egyeztetés alapján hozták meg.

Petrícek megerősítette, hogy Magyarország már reggel nyolckor megnyitotta határait. Úgy vélte: a négy órás eltérés a magyar és a cseh intézkedés között nem okozhat problémát, mert a két ország állampolgárai 48 órára már jelenleg is szabadon utazhatnak egymáshoz.

Andrej Babis kormányfő azt mondta, hogy a magyar fél a korábbi határnyitást szorgalmazta. Csehország és Szlovákia azonban a határnyitással is szerette volna megmutatni, hogy ez a két ország áll egymáshoz a legközelebb, ezért a cseh–szlovák határ korábban, már szerda éjfélkor megnyílt a két ország állampolgárai előtt. „Be akartuk tartani a hagyományt, hogy a csehek és a szlovákok állnak egymáshoz legközelebb” – mondta Babis a sajtóértekezleten.

Petrícek újságíróknak elmondta: a cseh–német határ teljes szabaddá tételéről még folynak a tárgyalások. A csehek azonban péntek déltől már kötelező koronavírus-teszt, illetve karantén nélkül léphetik át a határt. Bizonyos korlátozások már csak a német oldalon vannak, ami annak következménye, hogy Berlin szomszédaival egyeztetve egyszerre akarja szabaddá tenni határait. Erre várhatóan június 15-én kerül sor. A cseh–német határon ellenőrzések nincsenek, de

a németek továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek.

Továbbra is kérdéses a cseh–lengyel határ megnyitása a lengyel határzár miatt. „Varsó egyelőre azt sem jelezte, mikor számol a korlátozások feloldásával” – jegyezte meg a cseh miniszter.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018