eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőruhát viselő egészségügyi dolgozók autósokat tesztelnek a délnyugat-franciaországi Anglet város biológiai laboratóriuma előtt létesített autós tesztállomáson 2020. április 20-án, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: Védőruhát viselő egészségügyi dolgozók autósokat tesztelnek a délnyugat-franciaországi Anglet városban a koronavírus-járvány idején. MTI/AP/Bob Edme

Szakértők: kétszeresen is kettévágta a járvány Franciaországot

A fertőzöttek jelentős része északkeleti, szegényebb régióban élő vagy külvárosi ember, akik számára az önkormányzati választás kellős közepébe csapott a koronavírus. De lehet, hogy Macron elnök pályaívét is megtöri - Szűcs Anita és Fejérdy Gergely a francia helyzetről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az olaszországihoz és a kínaihoz képest Franciaországban már mutálódott a koronavírus, Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem docense erre is visszavezeti az európai szinten kiugró magas esetszámot.

"A vírus valósággal kettévágta Franciaországot: északkeleten van egy úgynevezett vörös övezet, azon kívül pedig zöld. Párizs és tőle északkeletre a legfertőzöttebb rész Franciaországban, így a válság aszimmetrikus" - ecsetelte a szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte a mutálódás miatt volt nehezebb a felkészülés a vírusra a franciáknál.

Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója a műsorban ehhez hozzátette: a járvány felerősíti az országban fel-fellángoló belső, jelentős részben külvárosi feszültségeket.

"Így pedig nagyon

nehéz betartatni a Magyarországon ismert kijárási korlátozásokat"

- érzékeltette.

Szerinte a város-vidék feszültség is tovább erősödik, illetve a szegény-gazdag ellentét is, a szegényebb részeken ugyanis sokkal magasabb a halálozási arány, mint a rendezettebb tájékokon.

Nem csak magát az országot, de az önkormányzati választásokat is félbevágta a járvány, az első fordulót ugyanis március 15-én még meg tudták tartani, a másodikat viszont nem, de Szűcs Anita szerint így is megváltozhat a politikai tér kinézete Franciaországban.

"Már az első forduló megtartását is sokan ellenezték, de Emmanuel Macron elnök nem vállalta a kritikát, hogy a választások elhalasztásával központosításra törekszik.

És annak ellenére, hogy tudta, pártja nem fog jól szerepelni a választásokon, megtartották az első fordulót" - vázolta a helyzetet a Corvinus docense.

A halasztva, de nyár közepén esedékes második fordulóban épp ezért lesz érdekes, miként változik meg a közhangulat.

"A történések mindenképpen kihathatnak Emmanuel Macron jövőjére, 2022-ben ugyanis elnökválasztás lesz. Franciaországban a polgármesterek komoly szereplők, olyannyira, hogy a szenátust is közvetett módon tudják a franciák megválasztani, az önkormányzati képviselők, polgármesterek segítségével. A törvényhozás felső házának felét újítják fel ilyen módon. Ebben az évben lesz egy szenátori választás is, ami szintén fontos esemény lesz."

Szűcs Anita egyetért ezzel, de hozzátette, "ha megnézzük az elnök pozícióját, a parlamenti többség továbbra is megmarad, a programját pedig a járványhelyzet miatti jelentős változtatásokkal ugyan, de végre fogja tudni hajtani".

A teljes beszélgetést alább hallgathatja meg.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×