eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk
A medréből kilépett Szajna Párizsban 2020. március 9-én. A korábbi heves esőzések következtében emelkedik a folyó vízszintje, de a hatóságok egyelőre még nem zárták le a partján lévő turisztikai látnivalókat. A háttérben az Eiffel-torony.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

A párizsi főpolgármester megnyitná a parkokat, de a francia kormány elutasította a kérést

A koronavírus-járvány miatt nyolc hétig tartó általános karantén hétfői feloldása óta a maszkviselés kötelező a francia tömegközlekedési járműveken, de más közterületen és nyilvános helyen csak ajánlott.

Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere azt kérte kedden a francia kormánytól, hogy ne csak a tömegközlekedési járműveken, hanem az utcán is tegye kötelezővé az egészségügyi maszk viselését, ugyanakkor nyissa meg a parkokat és a zöld területeket a fővárosban. A kérést a végrehajtó hatalom elutasította.

"Párizs egy nagyon sűrűn lakott város, ezért megismétlem azon kérésemet, hogy a parkok és a zöld területek nyíljanak meg a sétálók számára kötelező maszkviselés mellett, aminek egyébként a városunkban az utcákon is kötelezőnek kellene lennie" - írta a főpolgármester a Twitteren.

A Párizst keleten és nyugaton körbefogó két nagy parkerdő,

a Bois de Vincennes és a Bois de Boulogne hétfőtől látogatható, de a városi zöldövezetek, játszóterek, parkok zárva vannak,

miután a főváros a járvány által veszélyeztetettebb vörös zónába tartozik. A kevésbé veszélyeztetett zöld övezetben is zárva vannak a szabadtéri közösségi helyek, de ott a polgármesterek kérhetnek külön engedélyt a prefektusoktól a tengerpartok és a parkok megnyitására.

A kormány doktrínáját kedden Olivier Véran egészségügyi miniszter megerősítette a párizsi kérésre adott elutasító válaszában.

"Nem, nem nyitjuk meg a parkokat és a zöld területeket Párizsban és a környező Ile-de-France régióban, ahogy a vörös övezethez tartozó más régiókban sem"

- mondta a tárcavezető. "Ezt nagyon be kell tartani, mert a napsütéses időben az emberek csoportosulnak, és nem tartják be azt a szabályt, miszerint tíz főnél többen nem gyülekezhetnek" - tette hozzá.

A városvezető és a kormány közötti szóváltás előzménye, hogy hétfőn, az általános karantén feloldását követő első este több tucat fiatal gyűlt össze az egyik népszerű piknikező találkozóhelyen, a belvárosi Szent Márton-csatorna partján. Miután a beszélgető és piknikező emberek nem tartották be a társadalmi távolságtartást, a rendőrség szétoszlatta az embereket és elküldött mindenkit a helyszínről, kedden pedig a kormány kérésére a prefektúra betiltotta az alkoholfogyasztást a párizsi rakpartokon.

Az egészségügyi hatóságok szerint a járvány még mindig aktív Franciaországban, ahol március 1. óta több mint 26 ezren vesztették életüket a Covid-19 fertőzésben, és még mindig több mint 22 ezren fekszenek kórházban, közülük kétezren lélegeztetőgépre is szorulnak. A kormány nem zárta ki, hogy amennyiben a fertőzési ráta a következő hetekben megemelkedik, helyi szinteken ismételten karanténintézkedéseket rendel el.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×