eur:
393.29
usd:
367.88
bux:
66111.19
2024. április 24. szerda György
A koronavírus-járvány elleni védekezésre fordított egészségügyi felszerelések beszerzése miatt korrupcióval vádolt Janez Jansa szlovén miniszterelnök és kormánya ellen tüntetnek a ljubljanai kormányépület előtt 2020. április 27-én.
Nyitókép: A koronavírus-járvány elleni védekezésre fordított egészségügyi felszerelések beszerzése miatt korrupcióval vádolt Janez Jansa szlovén miniszterelnök és kormánya ellen tüntetnek a ljubljanai kormányépület előtt 2020. április 27-én. (MTI/EPA/Ziga Zivulovic Jr.)

Szlovéniában felmérték az ország fertőzöttségi arányát

A vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató országos szerológiai tesztek eredménye szerint 2-4 százalékot tesz ki a koronavírussal megfertőződöttek valós aránya Szlovéniában - derült ki az ország válságkabinetjének szerdai sajtótájékoztatóján. Horvátországban 7 új beteget regisztráltak és ketten hunytak el.

Mario Poljak, a vizsgálatot vezető Mikrobiológiai és Immunológiai Intézet kutatója elmondta: a reprezentatív teszteredmények alapján készült tanulmány készítői 1368 - különböző korú és más-más régiókból származó - személyt vizsgáltak. Közülük 41 vérmintájában találtak antitestet, kettőjüknek pedig pozitív lett a Covid-19-tesztje. Ez azt jelenti, hogy

országos szinten 42 ezer és 82 ezer közé tehető a koronavírus-fertőzésen átesett szlovén állampolgárok száma, ami több a vártnál, ugyanakkor viszonylag alacsony átfertőzöttséget mutat

- hangsúlyozta a kutató.

A vizsgált személyeket hat hónapig megfigyelés alatt tartják, októberben újra tesztelik őket, a köztes eredmények pedig hozzásegítik a közegészségügyi hatóságokat ahhoz, hogy alapvető adatokhoz jussanak, ha esetleg lesz második hullám.

Szlovéniában egy nap alatt hárommal - feleannyival, mint egy nappal korábban-, 1448-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 99-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 58 923 tesztet végeztek.

A diagnosztizált betegek közül 53-an vannak kórházban, közülük 14-et ápolnak intenzív osztályon.

Hamarosan Horvátországban is indul az átfogó vizsgálat

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt héttel - néggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2119-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ketten meghaltak, velük 85-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1601 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 206 beteget kezelnek kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 41 053 koronavírustesztet végeztek.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: hamarosan Horvátországban is átfogó szerológiai vizsgálatot indítanak, hogy világosabb képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a megbetegedések valós számáról az országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Gigantikus bejelentést tett a NATO egyik legerősebb országa, aztán jött a pofon

Gigantikus bejelentést tett a NATO egyik legerősebb országa, aztán jött a pofon

A Sky News védelem- és biztonságpolitikai szerkesztője elemzésében arról ír, hogy az Egyesült Királyság tegnap tett, védelmi kiadások növeléséről szóló bejelentése egyáltalán nincs kőbe vésve a konzervatívok várható bukása miatt, ami bizonytalanságot szül a megkopott brit haderőben. Deborah Haynes azt is kiemeli, hogy a belengetett emelés, bár üdvözlendő, csupán a 2000-es évek végi szintre hozná fel a hadügyi keret GDP-hez mért arányát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×