eur:
392.78
usd:
367.89
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Csaknem teljesen kihalt az AP-7-es autópálya a spanyolországi Gironában, a francia határ közelében 2020. március 16-án. Másnaptól Spanyolország lezárja szárazföldi határait az új koronavírus járványa terjedésének megfékezésére.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/David Borrat

Spanyolország az új Olaszország - megjöttek a friss számok

Egyetlen nap alatt 5600-zal nőtt az új koronavírusosok száma az ibériai országban, tizenegyszer annyival, mint az Egyesült Államokban. Németország, Hollandia és Szerbia is "kapaszkodik".

Friss országos adatokat közölt a koronavírus-járványról Spanyolország, ezekből kiderül, hogy már nem Olaszország, hanem Spanyolország a legfertőzöttebb európai állam.

A részletes adatokat látva megállapítható, hogy azért csökkenés állt be a halottszámban, az El País közlése szerint 24 óra alatt 932 halálesetről számoltak be csütörtökön, a hivatalos statisztikákat folyamatosan feljegyző Worldometersen ez az adat 587 pénteken.

Maradva az olasz-spanyol összehasonlításnál az megállapítható, hogy

a népességszámhoz viszonyított halálozási statisztika is már Spanyolországban riasztóbb, de a betegek közül még mindig több olasz hal meg, mint spanyol.

A vírus által továbbra is az Egyesült Államok a leginkább fertőzött, ott már 245 ezernél is többen érintettek, de az új esetek száma (503) nagyságrendileg kevesebb, mint a spanyol friss esetszám (5645).

Olaszország minden nap este 6 után közli napi adatait.

További országok

Németországban meghaladta az ezret a korornavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a bizonyítottan fertőzöttek száma pedig továbbra is lassan növekszik, de már meghaladta (84 794) a Kínában regisztrált fertőzöttek számát, a napi növekmény 8,7 százalék, ezzel "negyedik" a világon. Németország ezzel a negyedik helyen áll az igazolt fertőzöttek száma alapján összeállított országlistán, az Egyesült Államok, Olaszország és Spanyolország után, és közvetlenül Kína előtt, ahol 82 464 fertőzést tartanak nyilván.

Az igazolt fertőzöttek között legkevesebb 2300 orvos és ápoló van.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter szerint még 12 hónapig tarthat az új vírus elleni védőoltás kifejlesztése. Azonban a Covid-19 betegség elleni gyógyszerek jóval hamarabb elkészülhetnek, és ígéretes kutatások zajlanak már meglévő, más betegségekre használt készítményekkel.

Hollandiában a péntek reggeli adatok szerint újabb 1038 embernél azonosítottak koronavírus-fertőzést. Mivel az intenzív kórházi helyek rohamosan fogyatkoznak, a kormány arra törekszik, hogy több mint ezer új kórházi helyet létesítsen a hét végére. Az országban az elhunytak száma 166-al nőtt 24 óra leforgása alatt, eddig 1339-en haltak meg az új koronavírus okozta megbetegedésben.

Szomszédaink

Meghosszabbították a kijárási tilalmat Szerbiában, ezentúl

szombaton 13 órától hétfő hajnali 5 óráig tilos az utcára lépni,

és az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében megtiltották azt is, hogy kettőnél több ember gyűljön össze egy helyen. Hétköznapokon továbbra is 17 és reggel 5 óra között van kijárási tilalom. A kormány meghallgatta a kutyatulajdonosok követelését, és engedélyezte, hogy szombattól kezdve este 23 és hajnali 1 óra között az emberek megsétáltathassák házi kedvenceiket, de csak kétszáz méterre távolodhatnak el a lakhelyüktől.

Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtök este bejelentette, hogy egy héten belül a nyugat-balkáni ország is elkezd védőmaszkokat gyártani saját szükségletei kielégítésére. Közölte: a kínai szakemberek után orosz orvosok is érkeznek Szerbiába, hogy segítsék a járvány elleni küzdelmet.

Ukrajna "most kapott külföldről" háromezer doboz hidroxi-klorokin-szulfát hatóanyagú tablettát, az eredetileg malária kezelésére használt gyógyszer az eddigi külföldi tapasztalatok alapján segíthet a koronavírusos betegek kezelésében - mondta el Makszim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter egy péntek reggeli tévéműsorban.

A Plaquenil nevű gyógyszerből kapott csomag több mint kétharmadát kiosztják az ukrán megyéknek, a többi Kijevben marad sürgős esetek kezelésére.

Ukrajnában péntekre, egy nap alatt hárommal, 23-ra emelkedett a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 138 esettel 942-re. A betegségből eddig 19-an gyógyultak fel az országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×