INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

németország

angela merkel

koronavírus

Néptelen utca a németországi Garmisch-Partenkirchen belvárosában 2020. március 21-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében Bajorországban és Saar-vidéken szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be.

Németországban csak egy kivétel van az újabb szigorítások alól

Infostart / MTI

Az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok további korlátozásáról állapodtak meg a német tartományok és a szövetségi kormány a koronavírus-járvány lassítása érdekében.

A legfontosabb, hogy Németországban kettőnél több ember nem tartózkodhat együtt közterületen, kivéve, ha mind ugyanabban a háztartásban élnek - jelentette be Angela Merkel kancellár sajtótájékoztatón vasárnap Berlinben. A tájékoztatója után röviddel a szövetségi kormány szóvivője közölte, hogy a kancellár házi karanténba vonul, mert koronavírus-fertőzést mutattak ki egy orvosánál.

Angela Merkel a tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferenciája után elmondta, hogy mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen, vagy azokkal a személyekkel, akikkel együtt él.

Természetesen továbbra is szabad munkába járni és a munkával kapcsolatos halaszthatatlan megbeszélésekre, találkozókra utazni, bevásárolni, orvoshoz menni és a friss levegőn sportolni. Azonban legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani a nem közös háztartásban élők között - mondta Angela Merkel.

A tartományok és a szövetségi kormány a járványügyi intézkedések egysége céljából egy sor további közös alapelvről is megállapodtak.

Ezek közé tartozik, hogy

  • a vendéglátóhelyek csak elvitelre kínálhatnak ételt, és
  • felfüggesztik azokat a szolgáltatásokat, amelyeknél szoros testi kapcsolatra van szükség. Így bezárnak a fodrászok, kozmetikai szalonok, masszázsszalonok és tetováló stúdiók.
  • A családok és közös háztartásban élők kivételével csoportos tevékenységet magánterületen sem lehet végezni.

Az új szabályok egyelőre két hétig érvényesek. Betartásukat ellenőrzi a rendőrség és a közterület-felügyelet, megsértésükért büntetés jár.

Angela Merkel kijelentette:

az emberek élete egy hét alatt teljesen megváltozott, de a túlnyomó többség alkalmazkodott az új helyzethez és tiszteletben tartja az előírásokat, amiért köszönet illeti meg őket.

Így lehet most életeket menteni - tette hozzá.

A kancellár otthonába kényszerült

Röviddel Angela Merkel sajtótájékoztatója után a szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert közölte, hogy a kormányfő házi karanténba vonul. A közlemény szerint a politikust a tájékoztatója után arról értesítették, hogy kimutatták a koronavírus jelenlétét egy orvos szervezetében, aki péntek délután tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltást adott be neki megelőzés céljával.

Angela Merkel úgy döntött, hogy azonnali hatállyal házi karanténba vonul. Munkáját otthonról folytatja, és a következő napokban rendszeresen elvégzi majd a koronavírus-tesztet - áll a közleményben, amely szerint azért nem azonnal végzik el az első tesztet, mert az esetleges fertőzést még nem lehetne teljes bizonyossággal kimutatni.

Bajorországban maradnak a szigorúbb előírások

A szövetségi kormány és a tartományok új irányelvei a járványügyi korlátozások minimális szintjét szabják meg. A járványban leginkább sújtott tartományok egyike, Bajorország - ahol vasárnap délután megközelítette a 4500-at az igazolt fertőzések száma, a halálos áldozatoké pedig 21 volt - kormánya bejelentette, hogy megtartja a tartományközi megállapodásban rögzítettnél szigorúbb előírását, amely szerint kizárólag a közös háztartásban élők tartózkodhatnak együtt közterületen.

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint Németországban vasárnap estig 23 974 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A 20 ezres határt szombaton lépte át az igazolt fertőzések száma. A Covid-19 betegségben vasárnap estig 92 ember halt meg.

Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Gülland
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018