INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

franciaország

mont blanc

természetvédelmi terület

Chamonix, 2012. július 12.2010. június 4-i kép a Mont Blanc-hegységhez tartozó Maudit-hegy északi oldaláról (az előtérben) és a Mont Blanc legmagasabb, 4808 méteres csúcsáról. A Mont Maudit oldalán, 4000 méteres magasságban lavina sodort el hegymászókat 2012. július 12-én. A hógörgeteg következtében kilencen életüket vesztették, tizenegyen sérüléseket szenvedtek, négyen pedig eltűntek. Az alpinisták Dániából, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból, Svájcból és Szerbiából érkeztek. (MTI/EPA/Arno Balzarini)

Természetvédelmi övezet lesz a világ tetején

Infostart / MTI

Új természetvédelmi övezetet hoz létre a Mont Blanc hegycsúcsnál Franciaország - jelentette be csütörtökön Emmanuel Macron köztársasági elnök, miután látogatást tett Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsának lábánál.

Macron 2020-at döntő évnek nevezte a környezet szempontjából és közölte, hogy a jövőben egy új intézmény, a Biodiverzitás Francia Hivatala fogja óvni és helyreállítani a környezetet - adta hírül a BBC honlapja.

A köztársasági elnök megtekintette a 4808 méter magas Mont Blanc egyre gyorsabb mértékben zsugordó Mer de Glace gleccserét. "Ezen gleccser olvadása a globális felmelegedés megcáfolhatatlan bizonyítéka" - mondta Macron Chamonix-ban újságíróknak.

A biodiverzitásért folytatott harcot "a túlélésünkért folytatott harcként" jellemezte. Macron ígéretet tett arra, hogy az új természetvédelmi térséget az év végéi létrehozzák és szabályozni fogják azt, hány ember keresheti fel egy időben - különösen nyáron - a hegycsúcsot.

A francia köztársasági elnök azért látogatott csütörtökön a Mont Blanchoz, mert még ősszel a térségbeli Saint-Gervais polgármestere felszólította a kormányt a hegycsúcs nagyobb védelmére.

A francia hatóságok múlt év májusában kénytelenek voltak korlátozni a feljutást a Mont Blancra a zsúfoltság és a környezetszennyezés miatt. Pierre Lambert, Haute-Savoie megye prefektusa azzal indokolta a szigorú korlátozást, hogy a csúcsra vezető út melletti szálláshelyek gyakran túlzsúfoltak és kudarcba fulladt minden olyan eddigi kísérlet, amely adminisztratív intézkedés nélkül próbálta megoldani a problémát.

Nyitókép: MTI/EPA/Arno Balzarini
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018