eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kilencven rendbeli bűncselekmény miatt emeltek vádat a texasi terrortámadás elkövetője ellen

Kilencven rendbeli bűncselekmény miatt emeltek vádat amerikai szövetségi ügyészek a tavaly augusztusi texasi terrortámadás elkövetője, Patrick Crusius ellen - jelentette be pénteken az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma.

Crusius augusztus 3-án nyitott tüzet a Texas állambeli El Paso városának egyik áruháza előtt, 22 embert agyonlőtt, több mint két tucat embert megsebesített. Tettét a spanyolajkú amerikaiak és a spanyolajkú bevándorlók elleni gyűlöletével magyarázta.

A 21 éves férfi a Dallas melletti Allen városkából több mint 11 órát autózott, hogy El Pasóba jusson. Először körülnézett az egyik Walmart áruház környékén, majd fegyverrel, fülvédővel és védőszemüveggel felszerelkezve tért vissza. A fegyveres ámokfutása után megadta magát és azonnal bevallotta, hogy kifejezetten mexikóiakat akart agyonlőni.

A fiatalember korábban a gyűlöletbeszédekről hírhedtté vált, de azóta már megszűnt 8-chan nevű hírportálon tett közzé spanyolellenes bejegyzéseket, közvetlenül tettének elkövetése előtt pedig azt írta, hogy a gyilkosság "válasz Texas hispán inváziójára".

A bűncselekmény elkövetése előtti hetekben Crusius édesanyja értesítette a rendőrséget, mert a fia lőfegyvert vásárolt, s az életkora, éretlensége és tapasztalathiánya miatt kifejezetten aggályosnak tartotta a fegyvertartást. A rendőrség azonban nem reagált a bejelentésre.

A fiatal férfi ellen megfogalmazott 90 vádpont közül 44 gyűlöletbűncselekményre vonatkozik. Eric Dreiband, a washingtoni igazságügyi minisztérium államtitkára közleményben szögezte le, hogy a vádlott "egy egész közösséget próbált megfélemlíteni, és ez a fajta terror az Egyesült Államokban nem engedhető meg".

A bűncselekményt az amerikai hatóságok belföldi terrorizmusként kezelték. Tettéért Patrick Crusius halálbüntetést is kaphat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×