eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Közép-amerikai kivándorlók gyalogolnak a mexikói Córdobában 2018. november 5-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak a hondurasi San Pedro Sula városából.
Nyitókép: MTI/AP/Marco Ugarte

Indulhat a fal, Donald Trump javára döntött a bíróság

3,6 milliárd dollárt átcsoportosíthatnak az amerikai-mexikói határra épülő kerítésre.

Egy amerikai fellebbviteli bíróság engedélyezte, hogy Donald Trump elnök és kormányzata a katonai költségvetésből csoportosítson át 3,6 milliárd dollárt az amerikai-mexikói határra tervezett fal építéséhez.

Még decemberben egy szövetségi bíróság úgy döntött: a katonai költségvetésből semmilyen összeget nem lehet falépítésre átutalni. Szerdán este azonban egy fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt a döntést.

Ezzel lehetővé vált egy körülbelül 800 kilométer hosszúságú fal megépítésének finanszírozása. Igaz, a fellebbviteli bíróság döntésével a bírósági folyamat még nem zárult le, hiszen az ügyet az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé vihetik a falépítést ellenző, perelő személyek és szervezetek, de a kormányzat közben megkezdheti az építkezést.

Az alkotmánybíróság tavaly júliusban egy hasonló bírósági döntés ügyében már igazat adott a kormányzatnak. Akkor arról hozott döntést, hogy a kormányzat jogosan használhat fel a katonai költségvetésből 2 és fél milliárd dollárt a falépítésre.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitteren elégedettségét kifejezve azt írta: az igazságszolgáltatás "zöld jelzést adott, hogy megkezdhessük a déli határon az iszonyúan szükséges fal egyik legnagyobb szakaszának építését". Közölte továbbá: a fal teljes megépítése folyamatban van, vagy az előkészületek megtörténtek.

A Fehér Ház közleményben üdvözölte a fellebbviteli bíróság döntését. "Ez a jogállam győzelme. Eltökéltek vagyunk a határok biztonságának megteremtésében, és befejezzük a fal építését" - olvasható a kommünikében.

Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányának egyik fontos ígérete volt az illegális migráció visszaszorítása és ennek érdekében magas falak felhúzása az Egyesült Államok mintegy 3200 kilométeres déli határain. A demokraták nem szavazták meg az ehhez szükséges kiadásokat, és a Trump-kormányzat 2019 elején úgy döntött, hogy a katonai költségvetésből csoportosít át összesen 6,7 milliárd dollárt a falépítésre.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×