eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Ratko MLADIC, a boszniai szerb hadsereg háborús bűnökkel vádolt egykori főparancsnoka a tárgyalóteremben ül perének újabb tárgyalási napján az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken. Az 1996 óta bujkáló Mladicot a második világháború óta elkövetett legsúlyosabb európai tömegmészárlással, az 1995-ös srebrenicai mészárlás elrendelésével, Szarajevó több ezer halálos áldozatot követelő, 40 hónapig tartó ostromával, valamint egyéb háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják. A 70 éves Mladicot 2011. május 26-án fogták el a szerb hatóságok. Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború legsúlyosabb tömeggyilkossága Srebrenicában történt, ahol a boszniai szerbek 1995-ben a város lerohanásakor csaknem 8000 muzulmán férfit és fiút mészároltak le.
Nyitókép: MTI/EPA/Toussaint Kluiters

Már nincs sok hátra a Balkán mészárosának a végső ítéletig

Jogerős ítélet előtt áll a a boszniai szerb hadseregparancsnok. 11 vádpontból 10-ben már állásfoglalás született.

A háborús bűncselekmények miatt első fokon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok ügyében 2020-ban hirdethetnek jogerős ítéletet - közölte Carmel Agius, az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) elnöke a boszniai sajtó csütörtöki beszámolói szerint.

Ratko Mladicot az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta 2017-ben az azóta már megszűnt hágai Nemzetközi Törvényszék. Az ítélet szerint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények - gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés - mellett a srebrenicai népirtásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg.

A "Balkán mészárosának" is nevezett egykori parancsnok 2018 márciusában fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×