INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

iszlám állam

afganisztán

asraf gáni

Az afgán elnöki hivatal felvétele Asraf Gáni afgán elnökről (első sor, j2) és Nancy Pelosiról, az amerikai képviselőház demokrata párti elnökéről (mellette balra) tisztségviselőkkel Kabulban 2019. október 21-én. Az előre be nem jelentett látogatáson Pelosi biztonsági, kormányzati és gazdaságfejlesztési kérdésekről tárgyalt az afgán vezetéssel.

Bejelentették az Iszlám Állam legyőzését Afganisztánban

Infostart / MTI

Annak még azért ki kell derülnie, hogy az önmagukat feladók hol folytassák az életüket.

Asraf Gáni afgán elnök kedden bejelentette, hogy győzelmet arattak az Iszlám Állam felett a dzsihadista szervezet afganisztáni fellegvárának számító Nangarhar keleti tartományban.

"Ki tudta volna elképzelni egy évvel ezelőtt,

hogy egy napon itt fogunk hálát adni a mindenhatónak az Iszlám Állam legyőzéséért Nangarharban?" - fogalmazott Gáni a keleti tartományban tett látogatása során.

Gáni leszögezte, hogy a dzsihadisták által uralt területek felszabadítása nem lett volna lehetséges a szélsőségesek elleni harcban a biztonsági erőkhöz csatlakozó helyi lakosok részvétele nélkül. "A mai napon az Iszlám Államot legyőzték" - tette hozzá az elnök, aki gratulált a biztonsági erőknek és a tartományi lakosoknak ezért.

Az afgán elnök elmondta, hogy felszerelik és több támogatással látják el azokat a helyi csoportokat, amelyek az Iszlám Állam ellen harcoló milíciák részét képezték. A dzsihadista szervezet 2015-ben jelent meg Afganisztánban, és jelenleg is aktív az országban, például a szomszédos Kunár tartományban.

Az afgán biztonsági erők az elmúlt három évben fokozták a szárazföldi és légi műveleteiket az Iszlám Állam ellen, és fokozatosan jelentették be a települések felszabadítását a művelet során, amelyekben a dzsihadista szervezet harcosainak százai vesztették életüket.

A nangarhari kormányzó hivatala közleményében tudatta, hogy - mint fogalmazott - az "Iszlám Állam gerincét ért csapásban" 243 harcos, 625 nő és gyerek adta meg magát a katonai műveletek következtében. A helyi kormány adatai szerint a harcosok között vannak pakisztáni, iráni, tádzsikisztáni, azerbajdzsáni, kazahsztáni, üzbegisztáni származású, valamint a Maldív-szigetekről származó emberek is.

Gáni elmondta, hogy

párbeszédet folytatnak a harcosok származási országával a dzsihadisták jövőjét illetően.

Hozzátette: míg a harcosok sorsa el nem dől, az afgán kormány fedezi családtagjaik szükségleteit. "A gyerekeikkel és feleségeikkel az afgán kultúra és hagyomány szellemében fognak bánni" - fogalmazott.

Az afgán államfő egyúttal fogadkozott, hogy folytatják a hadműveleteket Nangarharban a tartomány számos települését ellenőrző tálibok ellen. "Az Iszlám Állam felszámolása nem jelenti azt, hogy meghagyjuk a terepet a táliboknak" - mondta.

Az afganisztáni Iszlám Állam számos, a leghalálosabbnak számító öngyilkos merényletben volt érintett Nangarharban az elmúlt években, többségében civilek ellen.

Nyitókép: MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018