eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma
Az afgán elnöki hivatal felvétele Asraf Gáni afgán elnökről (első sor, j2) és Nancy Pelosiról, az amerikai képviselőház demokrata párti elnökéről (mellette balra) tisztségviselőkkel Kabulban 2019. október 21-én. Az előre be nem jelentett látogatáson Pelosi biztonsági, kormányzati és gazdaságfejlesztési kérdésekről tárgyalt az afgán vezetéssel.
Nyitókép: MTI/EPA

Bejelentették az Iszlám Állam legyőzését Afganisztánban

Annak még azért ki kell derülnie, hogy az önmagukat feladók hol folytassák az életüket.

Asraf Gáni afgán elnök kedden bejelentette, hogy győzelmet arattak az Iszlám Állam felett a dzsihadista szervezet afganisztáni fellegvárának számító Nangarhar keleti tartományban.

"Ki tudta volna elképzelni egy évvel ezelőtt,

hogy egy napon itt fogunk hálát adni a mindenhatónak az Iszlám Állam legyőzéséért Nangarharban?" - fogalmazott Gáni a keleti tartományban tett látogatása során.

Gáni leszögezte, hogy a dzsihadisták által uralt területek felszabadítása nem lett volna lehetséges a szélsőségesek elleni harcban a biztonsági erőkhöz csatlakozó helyi lakosok részvétele nélkül. "A mai napon az Iszlám Államot legyőzték" - tette hozzá az elnök, aki gratulált a biztonsági erőknek és a tartományi lakosoknak ezért.

Az afgán elnök elmondta, hogy felszerelik és több támogatással látják el azokat a helyi csoportokat, amelyek az Iszlám Állam ellen harcoló milíciák részét képezték. A dzsihadista szervezet 2015-ben jelent meg Afganisztánban, és jelenleg is aktív az országban, például a szomszédos Kunár tartományban.

Az afgán biztonsági erők az elmúlt három évben fokozták a szárazföldi és légi műveleteiket az Iszlám Állam ellen, és fokozatosan jelentették be a települések felszabadítását a művelet során, amelyekben a dzsihadista szervezet harcosainak százai vesztették életüket.

A nangarhari kormányzó hivatala közleményében tudatta, hogy - mint fogalmazott - az "Iszlám Állam gerincét ért csapásban" 243 harcos, 625 nő és gyerek adta meg magát a katonai műveletek következtében. A helyi kormány adatai szerint a harcosok között vannak pakisztáni, iráni, tádzsikisztáni, azerbajdzsáni, kazahsztáni, üzbegisztáni származású, valamint a Maldív-szigetekről származó emberek is.

Gáni elmondta, hogy

párbeszédet folytatnak a harcosok származási országával a dzsihadisták jövőjét illetően.

Hozzátette: míg a harcosok sorsa el nem dől, az afgán kormány fedezi családtagjaik szükségleteit. "A gyerekeikkel és feleségeikkel az afgán kultúra és hagyomány szellemében fognak bánni" - fogalmazott.

Az afgán államfő egyúttal fogadkozott, hogy folytatják a hadműveleteket Nangarharban a tartomány számos települését ellenőrző tálibok ellen. "Az Iszlám Állam felszámolása nem jelenti azt, hogy meghagyjuk a terepet a táliboknak" - mondta.

Az afganisztáni Iszlám Állam számos, a leghalálosabbnak számító öngyilkos merényletben volt érintett Nangarharban az elmúlt években, többségében civilek ellen.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×