eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Hagibisz tájfun által generált hatalmas hullámok a Tokiótól délkeletre fekvő Mie prefektúrabeli Mihamában, Honsú szigetén 2019. október 12-én. A trópusi vihar következtében legkevesebb egy ember életét vesztette, négy megsebesült. A tájfun miatt a rögbi világbajnokság két meccsét is törölték, valamint a Formula 1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát is szombatról vasárnapra tették át, és szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán. Tokióban zárva tart az üzletek, éttermek, gyógyszertárak többsége. Nem fogad és nem indít légi járatokat a tokiói Haneda nemzetközi repülőtér.
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Sokba fog kerülni a Hagibisz okozta károk helyreállítására

Japán 6,5 millió dollárt szán a Hagibisz tájfun okozta károk helyreállítására - jelentette be Abe Sindzó kormányfő.

A pénzt azon a területen használnák fel, ahol az utóbbi évtizedek egyik legerőteljesebb trópusi vihara pusztított. Élelmiszerre, vízre, ideiglenes illemhelyekre és fekvőhelyekre költenék. A kormány fontolóra vette pótköltségvetés összeállítását, hogy támogassa a helyreállítási erőfeszítéseket.

Az ország középső és északkeleti részében a különféle mentőegységek és a honvédelem mintegy 11 ezer tagja segédkezik a munkálatokban.

Az NHK közszolgálati tévé és rádió szerint a hétvégén az országra lecsapó

tájfunban 74-en meghaltak, 11 embert pedig eltűntként tartanak nyilván, a sérültek száma 224.

A vihar rekord mennyiségű csapadékkal járt, nagy területeken árvizeket és földcsuszamlásokat okozott.

A kormány adatai szerint 19 prefektúrában 52 folyó partfala leomlott, 170 földcsuszamlás és sárlavina alakult ki. Több mint 14 ezer épületet öntött el az ár, ebből 1100 súlyosan megrongálódott. Mintegy 4400 ember tartózkodik 188 ideiglenes menhelyen.

A klímaváltozás Japánt sem kíméli. Idén júliusban a viharos esőzések az ország nyugati részén árvizeket és földcsuszamlásokat okoztak, több mint 220-an meghaltak. Három évtizede nem volt ennyi halálos áldozata a szélsőséges időjárásnak, ami hőhullámokkal egészült ki. A tájfunokkal érkező rekord mértékű hőségben tavaly júliusban, az előző évhez képest megháromszorozódott, és elérte a 1032 főt a hőgutában és a hőséggel kapcsolatos betegségekben meghaltak száma - derült ki a kormány adataiból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×