INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

hongkong

tüntetés

maszk

Kormányellenes tüntető Hongkongban 2019. október 4-én. Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette, hogy október 5-től az illegális és engedély nélküli tüntetéseken mindenkinek tilos lesz olyan maszkot viselnie, amely eltakarja az arcot.

Szigorítást vezetnek be Hongkongban

Infostart / MTI

Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette, hogy szombattól az illegális és engedély nélküli tüntetéseken mindenkinek tilos lesz olyan maszkot viselnie, amely eltakarja az arcot.

A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időkből származó jogszabályra támaszkodva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint 50 éve nem alkalmaztak, és amely lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva bármilyen szabályozást alkossanak.

"Véget kell vetnünk az erőszaknak"

- indokolta a döntést Carrie Lam.

A kormányzó hangsúlyozta, hogy Hongkongban nincs szükségállapot, de az erőszak miatt a város "széleskörű és nagyon súlyos veszélyben" van. Elmondta azt is, hogy a pénteken, rendeleti úton bevezetett tilalmat törvényjavaslat formájában később a parlamentben is beterjesztik.

John Lee Ka-Chiu biztonsági miniszter kifejtette, hogy a tilalom megsértői egyéves börtönbüntetésre számíthatnak vagy pénzbüntetést kell fizetniük.

Hongkong, 2019. október 4.
Kormányellenes tüntetők tiltakoznak a rendőrségi túlkapások ellen Hongkongban 2019. október 4-én. A hongkongi rendőrség az előző nap letartóztatta azt a 18 éves diákot, akit október 1-jén meglőtt egy rendőr egy tiltakozó megmozduláson.
MTI/EPA/Fazry Ismail
Kormányellenes tüntetők tiltakoznak a rendőrségi túlkapások ellen Hongkongban 2019. október 4-én. A hongkongi rendőrség az előző nap letartóztatta azt a 18 éves diákot, akit október 1-jén meglőtt egy rendőr egy tiltakozó megmozduláson. MTI/EPA/Fazry Ismail

A tilalom nemcsak a maszkokra vonatkozik majd, hanem az arcot elrejtő arcfestésre is - ismertette Lee Ka-Chiu.

A tüntetők a héten már korábban felháborodással reagáltak a ma bejelentett rendelet tervére, és több demonstráción hangosan skandálták: maszkot viselni nem bűn.

Willy Lam, a Hongkongi Kínai Egyetem egyik munkatársa úgy vélte, bár a maszkok betiltása apró lépésnek tűnik, veszélyes precedenst teremthet.

"Ha a tiltás nem bizonyul hatékonynak, komolyabb rendeletek jöhetnek, mint például a kijárási tilalom, és megnyirbálhatnak más állampolgári jogokat is"

- tette hozzá.

Több aktivista és törvényhozó szerint a maszkok betiltása csak még jobban felhergeli a tüntetőket.

A héten, a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján több helyszínen csaptak össze a hongkongi tüntetők és a rohamrendőrök. Kedden több ezren vonultak az utcákra Hongkongban, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól, hogy "adja vissza a hatalmat a népnek".

A hongkongi rendőrség a napokban már a kijárási tilalom bevezetését sürgette a demonstrálók erőszakos cselekményeire hivatkozva.

Nyitókép: MTI/AP/Vincent Thian
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018