INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

jacques chirac

búcsúztatás

franciaország

Jacques Chirac néhai francia államfő óriásportréja és koporsója a párizsi Invalidusok házában tartott ravatalon 2019. szeptember 29-én. Az államférfi szeptember 26-án, 86 éves korában hunyt el. Chirac 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke.

Ezrek vettek végső búcsút Jacques Chirac néhai francia államfőtől

Infostart / MTI

A héten 86 éves korában elhunyt néhai francia államfőt az Invalidusok házában ravatalozták fel.

A francia média felvételének tanúsága szerint a francia zászlóval borított koporsót az Invalidusok dómjának Szent Lajos kápolnájának bejáratánál, az árkádok alatt helyezték el, mögötte egy hatalmas Chirac-portréval. Az emberek a közelben több száz méteres sorokban vártak, hogy leróhassák kegyeletüket a néhai államfő előtt. A BFMTV francia televíziós csatorna szerint olyan sokan jelentek meg, hogy a szervezők úgy döntöttek: egész éjszakára meghosszabbítják a belépést a helyszínre.

A különböző vallások képviselőinek részvételével gyászszertartást tartottak ugyanitt, ahova konvojjal szállították a koporsót.

A francia elnöki hivatal által nemzeti gyásznapnak nyilvánított hétfői napon várhatóan mintegy 30 állam- és kormányfő vesz részt a néhai elnök párizsi gyászmiséjén. A misét délben celebrálja a Saint-Sulpice-templomban Michel Aupetit párizsi érsek - közölte Karine Dalle, a párizsi egyházmegye szóvivője. Ezt a templomot - amely annak a háznak a közelében található, ahol Chirac az utolsó éveit töltötte - használják a nagyobb katolikus szertartásokhoz addig, amíg az áprilisi tűzvészben megrongálódott Notre Dame katedrálist helyre nem állítják.

Párizs, 2019. szeptember 29.
Jacques Chirac néhai francia államfő tisztelői sorban állnak, hogy leróják kegyeletüket a koporsójánál a párizsi Invalidusok házában 2019. szeptember 29-én. Az államférfi szeptember 26-án, 86 éves korában hunyt el. Chirac 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke.
MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Jacques Chirac néhai francia államfő tisztelői sorban állnak, hogy leróják kegyeletüket a koporsójánál a párizsi Invalidusok házában 2019. szeptember 29-én. Az államférfi szeptember 26-án, 86 éves korában hunyt el. Chirac 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Hosszú politikai karrierje alatt Jacques Chirac többször volt miniszter, két alkalommal miniszterelnök, 12 éven át pedig államfő.

A külpolitika terén - az Ötödik Köztársaság alapítója, Charles de Gaulle nyomdokait követve - a független francia diplomácia megvalósítására, Franciaország nagyhatalmi státuszának megőrzésére törekedett, különös tekintettel a Washingtonhoz fűződő viszonyban. Nemzetközileg legemlékezetesebb külpolitikai lépése az Egyesült Államok vezette iraki invázió elleni határozott tiltakozása volt 2003-ban.

Franciaország az ő elnöksége alatt vezette be az eurót és törölte el a sorkötelezettséget, illetve kezdett lépéseket tenni a NATO védelmi szövetségébe való visszakapcsolódás felé.

Jacques Chirac volt az első francia elnök, aki elismerte a második világháború alatti Vichy-kormányzatnak a holokausztban betöltött szerepét, amely miatt hivatalosan is bocsánatot kért a zsidó néptől.

Nyitókép: Christophe Petit Tesson
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018