eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jacques Chirac néhai francia államfő óriásportréja és koporsója a párizsi Invalidusok házában tartott ravatalon 2019. szeptember 29-én. Az államférfi szeptember 26-án, 86 éves korában hunyt el. Chirac 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke.
Nyitókép: Christophe Petit Tesson

Ezrek vettek végső búcsút Jacques Chirac néhai francia államfőtől

A héten 86 éves korában elhunyt néhai francia államfőt az Invalidusok házában ravatalozták fel.

A francia média felvételének tanúsága szerint a francia zászlóval borított koporsót az Invalidusok dómjának Szent Lajos kápolnájának bejáratánál, az árkádok alatt helyezték el, mögötte egy hatalmas Chirac-portréval. Az emberek a közelben több száz méteres sorokban vártak, hogy leróhassák kegyeletüket a néhai államfő előtt. A BFMTV francia televíziós csatorna szerint olyan sokan jelentek meg, hogy a szervezők úgy döntöttek: egész éjszakára meghosszabbítják a belépést a helyszínre.

A különböző vallások képviselőinek részvételével gyászszertartást tartottak ugyanitt, ahova konvojjal szállították a koporsót.

A francia elnöki hivatal által nemzeti gyásznapnak nyilvánított hétfői napon várhatóan mintegy 30 állam- és kormányfő vesz részt a néhai elnök párizsi gyászmiséjén. A misét délben celebrálja a Saint-Sulpice-templomban Michel Aupetit párizsi érsek - közölte Karine Dalle, a párizsi egyházmegye szóvivője. Ezt a templomot - amely annak a háznak a közelében található, ahol Chirac az utolsó éveit töltötte - használják a nagyobb katolikus szertartásokhoz addig, amíg az áprilisi tűzvészben megrongálódott Notre Dame katedrálist helyre nem állítják.

Párizs, 2019. szeptember 29.
Jacques Chirac néhai francia államfő tisztelői sorban állnak, hogy leróják kegyeletüket a koporsójánál a párizsi Invalidusok házában 2019. szeptember 29-én. Az államférfi szeptember 26-án, 86 éves korában hunyt el. Chirac 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke.
MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Jacques Chirac néhai francia államfő tisztelői sorban állnak, hogy leróják kegyeletüket a koporsójánál a párizsi Invalidusok házában 2019. szeptember 29-én. Az államférfi szeptember 26-án, 86 éves korában hunyt el. Chirac 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Hosszú politikai karrierje alatt Jacques Chirac többször volt miniszter, két alkalommal miniszterelnök, 12 éven át pedig államfő.

A külpolitika terén - az Ötödik Köztársaság alapítója, Charles de Gaulle nyomdokait követve - a független francia diplomácia megvalósítására, Franciaország nagyhatalmi státuszának megőrzésére törekedett, különös tekintettel a Washingtonhoz fűződő viszonyban. Nemzetközileg legemlékezetesebb külpolitikai lépése az Egyesült Államok vezette iraki invázió elleni határozott tiltakozása volt 2003-ban.

Franciaország az ő elnöksége alatt vezette be az eurót és törölte el a sorkötelezettséget, illetve kezdett lépéseket tenni a NATO védelmi szövetségébe való visszakapcsolódás felé.

Jacques Chirac volt az első francia elnök, aki elismerte a második világháború alatti Vichy-kormányzatnak a holokausztban betöltött szerepét, amely miatt hivatalosan is bocsánatot kért a zsidó néptől.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×