eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
2017. május 29-én készült kép a British Airways (BA) brit légitársaság utasszállító gépeiről a londoni Heathrow repülőtéren. 2019. szeptember 9-én negyvennyolc órás sztrájkot indítottak a British Airways pilótái bérköveteléseik nyomatékosítására.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Gyökeres fordulat a pilótasztrájk ügyében

Először attól rezdült össze a légi közlekedési piac számos résztvevője, hogy a British Airways pilótái hatalmas sztrájkot jelentettek be. Most viszont a BA-nek már azzal okozhatnak nagy veszteséget, ha új ígéretük szerint mégsem sztrájkolnak.

Szeptember 27-én sztrájkoltak volna a British Airways pilótái, ám a munkabeszüntetést - a munkáltatóval történt megegyezés hiánya ellenére - lefújta a pilóták nagy részét tömörítő BALPA - írja az Airportal.hu.

A BALPA azt közölte, a szeptember 27-re meghirdetett harmadik sztrájknapra azért nem kerül sor, mert már a korábbi, első két napon "megfelelően demonstrálták erejüket", most inkább a tárgyalóasztalnál folytatnák, az utasok pedig joggal várják el, hogy egy ilyen konfliktus ténylegesen feloldódjon. "Bízunk benne, hogy a British Airways és tulajdonosa az IAG legalább akkora felelősséggel áll a kérdéshez, mint a pilóták” – tette hozzá a szövetség szóvivője.

A helyzetet bonyolítja, hogy

a British Airway azért, hogy elkerülje az utasok kártérítési kötelezettségét, már korábban megkezdte az utasok kiértesítését, átfoglalási ajánlatokat tett és törölte az érintett járatokat,

amik tehát így el tudnának indulni. Ha a gépek "üresen" mégis a levegőbe emelkednek, az még nagyobb veszteség lesz a cégnek, mintha a pilóták sztrájkolnának.

Ráadásul ha közben a tárgyalások nem haladnak, a BALPA újabb sztrájknapok kitűzésével fenyegetett.

  • Az első két sztrájknapon, szeptember 9-én és 10-én 1700 járatot kellett törölni, a munkabeszüntetés 200 ezer utast érintett.
  • A BALPA 10 ezer pilóta érdekeit képviseli. A követelt és a munkáltató ajánlata közötti pénz különbsége már igen kicsinek számít.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×