eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Összetorlódott autók egy járműtelepen, az árvíz sújtotta Alicante tartománybeli Orihuelában 2019. szeptember 15-én. A Délkelet-Spanyolországot sújtó heves viharok és hatalmas esők előidézte áradások következtében hat ember életét vesztette, szeptember 10. óta több mint ötezer embert telepítettek ki.
Nyitókép: Összetorlódott autók egy járműtelepen, az árvíz sújtotta Alicante tartománybeli Orihuelában (MTI/EPA/EFE/Morell)

Drámai pusztítást végeztek a spanyol áradások

A délkelet-spanyolországi árvízkárok enyhítésére uniós segítséget szeretne kérni a valenciai regionális kormány - erről Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke beszélt újságíróknak vasárnap Orihuelában, ahol komoly pusztítást okoztak az elmúlt napokban a heves esőzések miatti áradások. Drámai videók érkeztek az érintett helyszínekről: helikopteres mentés, elsodort kocsik, hömpölygő ár.

A politikus úgy fogalmazott: "egyfajta Marshall-tervet", nemzetközi együttműködést tartana szükségesnek, amelyben a helyi kormány, a spanyol kormány és az Európai Unió is közreműködik.

Az áradások okozta károk olyan jelentősek, hogy Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök a helyszínen járva kijelentette: lehetséges, hogy katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítják a térséget, ahogy azt már hivatalosan kezdeményezte a murciai regionális kormány, de erre majd a kárfelmérést követően kerülhet sor.

A spanyol közszolgálati televízió (RTVE) beszámolója szerint Alicante és Murcia városa között körülbelül 50 autóúton nem lehet közlekedni, mert egyes szakaszaik víz alatt vannak.

Az elmúlt napok áradásai miatt eddig hatan vesztették életüket. A heves esőzések és az azt követő áradások nyomán összesen több mint ötezer embernek kellett elhagynia az otthonát vagy szálláshelyét csütörtök óta.

Délkelet-Spanyolországban az elmúlt napokhoz képest sokat javult az időjárási helyzet, nincs már érvényben vészhelyzet miatti riasztás, és csak helyenként esik az eső, de nem olyan intenzitással, mint korábban.

A hirtelen megáradt folyók viszont továbbra is veszélyt jelentenek. Vasárnap összesen 1500 embert kellett kitelepíteni két kempingből Alicante környékén, és további 200 embert evakuáltak ugyanebben a térségben Heredades településről az áradások miatt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×