eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk
Brüsszel, 2017. június 23.Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése végén 2017. június 23-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az új magyar biztosról is egyeztet Orbán Viktor és Ursula von der Leyen

Augusztus elsején Brüsszelben tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság új elnökével. A megbeszélésen egyeztetnek az ősszel megalakuló új uniós végrehajtó testület magyar biztosáról.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke először Párizsba, majd Varsóba látogatott el, hogy egyeztessen a novemberben megalakuló testülete tagjairól. Felkereste Horvátországot is, míg a magyar miniszterelnököt Brüsszelbe invitálta. Orbán Viktor sajtófőnöke az augusztus elsejei találkozóról azt mondta: a megbeszélésen várhatóan szót ejtenek majd az Európa előtt álló legfontosabb kihívásokról, így a migrációról és a következő hétéves uniós költségvetésről is.

A 28-ból eddig 15 tagország jelölt biztosokat az Európai Bizottságba, köztük csak 5 nő van. Miközben Ursula von der Leyen megválasztásakor világossá tette: nemi kiegyensúlyozottságot vár el a testületben. Azt mondta, ha a tagállamok nem javasolnak elegendő női jelöltet, nem fog habozni új jelölteket kérni.

A magyar kormány a korábbi igazságügy-minisztert jelöli az Európai Bizottságba, amit Orbán Viktor már tavaly év végén bejelentett, ugyanis Trócsányi László ezért lett a Fidesz – KDNP európai parlamenti listájának vezetője.

Az eddigi nyilatkozatok alapján ezen Budapest nem is akar változtatni.

A portfóliók azonban már fogyatkoznak. A holland szocialista Frans Timmermans és a dán liberális Margrethe Vestager továbbra is alelnökök maradhatnak, és talán vihetik tovább eddigi területeiket.

A legbefolyásosabb posztokért is megindult már a helyezkedés. Trócsányi László a Magyar Hírlapnak adott interjújában arról beszélt, szívesen foglalkozna uniós bővítéssel, szomszédság- vagy fejlesztéspolitikával. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában osztotta meg erről gondolatait. "Trócsányi László adottságai szerteágazóak, különösen az igazságügy, az alkotmányosság és a jogállamiság területén vannak tapasztalatai - bízunk benne, hogy ennek megfelelő bizottsági posztot sikerül találni".

Elemzők: várható támadás és magyar gesztusok

Bár Ursula von der Leyen Magyarországhoz való viszonyulása megválasztása hetében is sokat mérséklődött, Fóris György, a Bruxinfo elemzője az eddigi tapasztalatok alapján nem túl bizakodó. Úgy vélte, "a magyar kormányzati politikát többször támadták az elmúlt időkben olyan döntésekért, intézkedésekért, amelyek első ránézésre igazságügyi portfóliót érintő terület, ezért nem tűnik valószínűnek, hogy hangsúlyos pozícióval kockáztatja a meghallgatást a bizottság elnöke."

Feledy Botond külpolitikai elemző azonban az InfoRádió Aréna című műsorában arra emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban a magyar kormány látványos gesztusokat tett, többek között a német bizottsági elnök egykori területén is. "A Magyar Honvédség több mint 500 milliárd forint értékben német fegyvereket vásárol, ez egy hatalmas szám, amit a nagyberuházásainkért tudunk összehasonlítani. Magyarország tehát úgy döntött, hogy fizet Németországnak ilyen dolgokért, majd végül megszavazta - a lengyel konzervatívokkal együtt - Ursula von der Leyent, és azt se felejtsük el, hogy a Deutsche Telekom, amelynek egyharmadát a német kormányzat felügyeli, hogy eladja a T-Systemset egy magyar üzletembernek".

Az új Európai Bizottságba augusztus 26-ig kell megnevezni a jelölteket. Ugyanakkor a névsor vagy a portfóliók elosztása még jelentősen is módosulhat az európai parlamenti meghallgatásoknál, szeptemberben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×