INFORÁDIÓ
2021. április 13. kedd
Ida

hibrid

hajó

norvégia

Óriási újdonság úszik a tengeren Alaszka felé

Óriási újdonság úszik a tengeren Alaszka felé

Infostart

A világ első, dízel-elektromos üdülőhajója első útjára fut ki Norvégiából, a Roald Amundsen ezután az Északnyugati átjárón át Alaszka felé indul, majd útját dél felé folytatva októberben éri el az Antarktiszt.

A világ első, részben akkumulátorral hajtott üdülőhajója Norvégia északi részéről indul első útjára, a Roald Amundsent zord éghajlati viszonyok közötti hajózásra tervezték és maximálisan ötszáz utast szállíthat - írja a Portfolio a Reuters híre alapján.

Elsősorban gázolajjal üzemel, de az ideális körülmények fennállása esetén a hajó 45-60 percig is képes kizárólag az akkumulátorai által hajtva haladni. A társaság becslése szerint a hajó akkumulátorainak használatával csökkenthető a felhasznált üzemanyag, továbbá a hajó szén-dioxid kibocsátása nagyjából húsz százalékkal alacsonyabb, mintha a hajó kizárólag gázolajjal működne.

A Roald Amundsen a norvég Tromsöből ezen a héten az Északnyugati átjárón át Alaszka felé indul, majd útját dél felé folytatva októberben éri el az Antarktiszt. Az üdülőhajó Roald Amundsenről, a norvég felfedezőről kapta nevét, aki 1903-ban először hajózott ár az Északnyugati átjárón, majd expedíciójával ő érte el elsőként a Déli-sarkot, 1911-ben.

Ez elektromos hajtás teljes térnyerésére nincs sok esély, mert ezek a hajók sokszor három hétig sem kötnek ki, ráadásul még a megújuló energia hasznosításában élenjáró Norvégiában is csak egyetlen helyen, Bergenben lehet tölteni az elektromos meghajtású hajókat.

A hajótársaság már megrendelte a második hibrid meghajtású hajóját is, még az idén el is készül, és ebben már kétszer akkora akkumulátorcsomag lesz, mint a Roald Amundsenben.

Nyitókép: Hurtigruten.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018