eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Hurtigruten.com

Óriási újdonság úszik a tengeren Alaszka felé

A világ első, dízel-elektromos üdülőhajója első útjára fut ki Norvégiából, a Roald Amundsen ezután az Északnyugati átjárón át Alaszka felé indul, majd útját dél felé folytatva októberben éri el az Antarktiszt.

A világ első, részben akkumulátorral hajtott üdülőhajója Norvégia északi részéről indul első útjára, a Roald Amundsent zord éghajlati viszonyok közötti hajózásra tervezték és maximálisan ötszáz utast szállíthat - írja a Portfolio a Reuters híre alapján.

Elsősorban gázolajjal üzemel, de az ideális körülmények fennállása esetén a hajó 45-60 percig is képes kizárólag az akkumulátorai által hajtva haladni. A társaság becslése szerint a hajó akkumulátorainak használatával csökkenthető a felhasznált üzemanyag, továbbá a hajó szén-dioxid kibocsátása nagyjából húsz százalékkal alacsonyabb, mintha a hajó kizárólag gázolajjal működne.

A Roald Amundsen a norvég Tromsöből ezen a héten az Északnyugati átjárón át Alaszka felé indul, majd útját dél felé folytatva októberben éri el az Antarktiszt. Az üdülőhajó Roald Amundsenről, a norvég felfedezőről kapta nevét, aki 1903-ban először hajózott ár az Északnyugati átjárón, majd expedíciójával ő érte el elsőként a Déli-sarkot, 1911-ben.

Ez elektromos hajtás teljes térnyerésére nincs sok esély, mert ezek a hajók sokszor három hétig sem kötnek ki, ráadásul még a megújuló energia hasznosításában élenjáró Norvégiában is csak egyetlen helyen, Bergenben lehet tölteni az elektromos meghajtású hajókat.

A hajótársaság már megrendelte a második hibrid meghajtású hajóját is, még az idén el is készül, és ebben már kétszer akkora akkumulátorcsomag lesz, mint a Roald Amundsenben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×