eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma
Maeszai, 2018. július 4.A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. megtalálták egy edzőjével együtt június 23-án eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentőknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala)
Nyitókép: MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala

Megható döntést hozott egy évvel megmentése után két thaiföldi gyerek

Egyikük azt mondta, így szeretnék meghálálni az országnak, hogy egy évvel ezelőtt kimentették őt a barlangból.

A thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerből tavaly kimentett gyerekek közül

ketten is búvárként szeretnének szolgálni a thai haditengerészet egyik speciális egységénél

- mondták el a fiatalok hétfőn, a mentőakció egyéves évfordulóján rendezett sajtótájékoztatón.

"Szeretném valahogy meghálálni az országnak. Egyébként pedig ezek a búvártisztek nagyon menően néznek ki" - mondta a 15 éves Pradzsak Szutham, az észak-thaiföldi barlangnál kialakított múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Az ifjúsági focicsapat 12 tagja és edzőjük 2018. június 23-án látogatott el a Bangkoktól 1000 kilométerre fekvő Tham Luang-Khun Nam Nang Non-barlangba. A hirtelen áradás miatt azonban több mint két hétre csapdába estek a barlang egy száraz pontján. Kiszabadításukra nemzetközi mentőexpedíciót szerveztek tapasztalt barlangi búvárok.

A mentőalakulatoknak végül július 10-ig sikerült mindenkit a felszínre hozniuk, de

a 38 éves Szaman Kunan, aki korábban a thai haditengerészet búvárja volt, életét vesztette a veszélyes művelet során.

A férfi tiszteletére bronzszobrot állítottak a barlang bejáratánál.

"Óriási megtiszteltetés, hogy thai állampolgárságot kaptunk, ami az élet sok területén, beleértve a focit és az oktatást is, új lehetőségeket nyit meg előttünk" - jegyezte meg a 15 éves Adul Szam-on, aki csakúgy, mint két másik csapattársa és edzőjük, hontalan volt, mielőtt tavaly augusztusban thaiföldi állampolgárságot kapott.

A megmenekült csapat számos tévéműsorban, köztük az amerikai The Ellen Show-ban is megjelent azóta és a történetből több filmes feldolgozás is készül. Szeptemberben kerül a thaiföldi mozikba a The Cave című játékfilm és egy Netflix-produkció is készül.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×