eur:
394.35
usd:
370.59
bux:
66205.26
2024. április 16. kedd Csongor
Caracas, 2018. május 24.Nicolás Maduro újraválasztott venezuelai államfő a hivatali eskütételére érkezik a felesége, Cilia Flores társaságában az alkotmányozó nemzetgyűlés ülésére Caracasban 2018. május 24-én, négy nappal az után, hogy megnyerte az előrehozott elnökválasztást. (MTI/AP/Ariana Cubillos)
Nyitókép: Ariana Cubillos

A Maduro-gépezet azonnal bosszút állt Guaidó akciójáért

Venezuela lassan teljesen elszigetelődik az Amerikai Államok Szervezete és az ellenzék összejátszása miatt.

Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) elismerte Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető jelöltjét az ország hivatalos képviselőjének az OAS-ban, és válaszul erre a caracasi külügyminisztérium azonnal bejelentette, hogy Venezuela kilép a szervezetből. Az OAS állandó tanácsa keddi washingtoni ülésén 18 szavazattal, 9 ellenében, 6 tartózkodás mellett ismerte el Gustavo Tarrét Venezuela hivatalos képviselőjévé.

Tarrét a Guaidó vezette parlament jelölte a posztra. A törvényhozásban az ellenzék van többségben.

Az OAS-testület közleménye szerint Tarre a választásokig, illetve a demokratikusan megválasztott kormány megalakulásáig lesz az ország állandó képviselője a szervezetben.

Az OAS 35 tagállamot számlál, és többségük már korábban a magát önhatalmúlag ideiglenes államfővé nyilvánító Guaidót ismerte el az ország vezetőjévé, mondván, Nicolás Madurót tavaly nem törvényesen választották újra államfővé, mert a hatóságok megakadályozták az ellenzéki elnökjelöltek indulását.

Március közepén az Amerika-közi Fejlesztési Bank (BID) ugyancsak a Guaidó által kijelölt Riccardo Hausmannt ismerte el Venezuela képviselőjévé a pénzintézetben.

A caracasi külügyminisztérium válaszul az OAS döntésére azonnal bejelentette kedden, hogy Venezuela április 27-én kilép az OAS-ból. Indoklása szerint a szervezet kizárólag az amerikai kormány érdekeit szolgálja, és árt Venezuelának. A külügyminisztérium "a durva manipuláció, zsarolás és az OAS-tagországokra gyakorolt nyomásgyakorlás" következményének tartja Tarre elismerését. Donald Trump amerikai elnök kormánya - szembesülve az államcsíny-kísérlet kudarcával - a kontinensre vezényelte át a "bábuit", hogy letörje az OAS-tagországok demokratikus akaratát, és megkérdőjelezhető ürügyet szolgáltasson a Venezuela elleni agressziójára - közölte a minisztérium.

Juan Guaidó Twitter-bejegyzésében azt üzente, hogy Tarre elismerése után az ellenzék a nyomásgyakorlás további eszközeihez nyúlhat, hogy elnyerje a szabadságot. "Haladó szellemiségű alternatíva vagyunk Venezuela számára, és ezért élvezzük a nemzetközi közösség határozott támogatását" - írta Guaidó.

Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter Twitter-üzenetében Tarre elismerését sarkalatos lépésnek nevezte a venezuelai demokrácia helyreállításában.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×