eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Kialakította álláspontját az EP a fuvarozók ügyében

Elfogadta a fuvarozói szektor új szabályozásáról szóló tárgyalási mandátumát csütörtökön az Európai Parlament (EP), így megkezdődhetnek az intézményközi egyeztetések a közösségi kiküldetési irányelvhez is kapcsolódó kérdésben.

A brüsszeli plenáris ülésen viszonylag szűk többséggel megszavazott mobilitási csomag legfontosabb vitás pontja az, hogy a fuvarozói szektorra is vonatkozzanak-e a kiküldetésben lévő munkavállalókra érvényes előírások.

A képviselők a kabotázsra (nem honos fuvarozók által végzett belföldi szállítás) és a határátlépéssel járó fuvarokra is kiterjesztenék a kiküldetési szabályokat. Kivonnák ugyanakkor ezek hatálya alól a tranzitfuvarokat, a kétoldalú szállítási műveleteket, illetve a célországok felé vezető úton és visszafelé egyaránt egy-egy be- és kirakodással járó kétoldalú fuvarokat.

Egyebek mellett ezért

a kelet- és közép-európai tagállamokból származó képviselők nagy többsége nem támogatta az elfogadott szöveget, mivel sokak szerint ezek az új előírások kedvezőtlen helyzetbe hoznák a térség vállalatait és fuvarozóit.

Olyan elemeket is elfogadtak, amelyek javítanák a sofőrök pihenési körülményeit. A különösen hosszú fuvarok visszaszorítása érdekében a vállalatoknak úgy kellene összeállítaniuk a menetrendeket, hogy a sofőrök rendszeresen, de legalább négyhetente otthon tölthessék a heti pihenőt, amelyet ezt leszámítva is a kamionon kívül kell tölteniük.

A parlament a szabálysértő fuvarozók kiszűrése érdekében a kabotázs fuvarokra jelenleg érvényes számszerű limitet háromnapos időkorláttal váltaná fel, valamint kötelezővé tenné a határátlépés rögzítését a jármű tachográfjában. A rendszerszerű kabotázs elkerülése céljából a kamionoknak 60 órát mindig saját országaikban kellene tölteniük, mielőtt újabb kabotázsra indulhatnak.

Az úgynevezett postafiókcégek felszámolását célozza az a szabályozás, amelynek értelmében a fuvarozóvállalatoknak jelentős kiterjedésű üzleti tevékenységgel kell rendelkezniük abban a tagállamban, ahol bejegyezték őket.

Az EP emellett a sofőrök munkájának megkönnyítése és a közúti ellenőrzések ritkítása céljából digitális technológiák alkalmazását sürgette. A testület szerint az ellenőrzéseket és vizsgálatokat a nagy kockázatot jelentő vállalkozásokra kell összpontosítani, csökkentve a törvénytisztelő cégekre nehezedő adminisztratív nyomást.

Fidesz: ez az erő és az arrogancia politikája

"Veszített a józan ész" - mondta Deli Andor fideszes képviselő, aki szerint a szavazás megmutatta, hogy a "megmondó" nyugati tagországoknak nem saját véleménnyel rendelkező államok, hanem csak bólogató Jánosok kellenek.

"Az elmúlt időszakban a parlamenti házszabály kijátszásának, valamint az erő és az arrogancia politikájának lehettünk szemtanúi. Ezen történések bebizonyították, hogy amennyiben az érdekek úgy kívánják, akkor az előírások sem szentek, ugyanis a folyamat során rengeteg szabályt kiforgattak. Történt mindez azon nyugat-európai EP-képviselők segítségével, akik Magyarországra mutogatnak jogállamiság kérdésében" - jelentette ki.

"Az európai értékek legnagyobb szószólói ma hatalmas csapást mértek a szolgáltatások és az áruk szabad mozgásának uniós alapelveire, és bebizonyították, hogy az EU belső piacának egysége sem szent a számukra" - tette hozzá Deli.

MSZP: protekcionista intézkedések

Az MSZP-s Ujhelyi István kiemelte, hogy a közlekedési szakbizottság alelnökeként két éve küzd az ellen, hogy egyes erős tagországok protekcionista intézkedéseket vigyenek át az uniós intézményeken, de sajnos a kelet-európaiak a végén vereséget szenvedtek.

Leszögezte, ez jó példája annak, hogy amikor a magyar kormány által favorizált "erős nemzetállamok" vetélkednek Európában, akkor Magyarország mindig a rövidebbet fogja húzni. "Nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy egységesebb európai intézményrendszer és erősebb EU védje a közös érdekeinket" - fogalmazott.

A kiküldetési irányelv ügyében szemben álló államok szociális dömpinggel, illetve protekcionizmussal vádolják egymást. A kiküldött munkavállalókra elvileg azonos szabályok vonatkoznának a munkabér és a munkafeltételek terén, mint a helyiekre, ami a bírálók szerint sok újonnan csatlakozó uniós országot hátrányosan érintene. Éles vita folyt emellett például a kabinban alvás lehetőségéről vagy tilalmáról is.

A múlt héten különböző fuvarozói szakszervezetek tüntettek az Európai Parlament brüsszeli székháza előtt, egyesek szerint ugyanis a mobilitási csomag előírásai túl szigorúak, míg mások szerint túl lazák.

Az Európai Unió másik társjogalkotó szerve, a tagállamok kormányainak tanácsa decemberben már jóváhagyta tárgyalási mandátumát kilenc ország, köztük Magyarország ellenszavazata mellett. Így elméletileg megkezdődhet az egyeztetés az intézmények képviselői között, de a júliusig tartó román EU-elnökség alatt ez valószínűtlen, mert Bukarest sem támogatja a készülő új szabályokat. Szakértők szerint az esetleges megállapodást megerősítő szavazásra már csak az újonnan felálló EP-ben fog sor kerülni.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×