INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

szibéria

bánya

légszennyezés

fekete hó

Mezsdurecsenszk, 2010. május 10.A Raszpadszkaja szénbánya felszíni üzemében mentési munkálatok folynak a szibériai Kemerovo megyében 2010. május 10-én, két nappal a bányában történt két metánrobbanás után. A halálos áldozatok száma 32-re nőtt, miután megtalálták a bányamentők közül tizenkilencnek a holttestét. A sérültek száma meghaladja a hetvenet, a mélyben rekedt további 59 ember sorsa ismeretlen. (MTI/EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Léptek a szibériai hatóságok a fekete hóesés miatt

Infostart

A hó ugyanis nem csupán fekete, de igen mérgező is, a levegőben folyamatosan jelen lévő szénpor a felelős érte, ezért ideiglenesen bezárattak egy szénfeldolgozó üzemet Kemerovóban.

Az Infostart is beszámolt arról, hogy a Moszkvától több mint 3000 kilométerre fekvő Kemerovói terület három városában februárban több alkalommal is fekete hó esett, a sokkoló jelenségről fotók és videók jelentek meg a közösségi oldalakon.

A szibériai hatóságok most ideiglenesen bezárattak egy szénfeldolgozó üzemet, amelynek szerintük köze lehet a fekete hóesést kiváltó súlyos levegőszennyezéshez. A lakók szerint a házakat és járműveket beborító fekete hó olajos tapintású és nehezen tisztítható volt.

"Elég nyomasztó látvány, ha az ember körül minden fekete. Tudjuk, hogy ez rendkívül káros az egészségre"

- mondta Natalja Zubkova, a helyi internetes portál főszerkesztője.

A hatóságok vizsgálatot indítottak, a gyanú a három érintett település egyikében, Kiszeljovszkban működő szénfeldolgozó üzemre esett, ahol "rendszeres és régóta tartó" légszennyezést tártak fel.A területen bányászott szenet feldolgozó üzemben egyáltalán nem szűrték a levegőbe került port - állapították meg a nyomozók.

A terület kormányzója, Szergej Civiljov kedden a lakosság elleni "emberölési" kísérlettel vádolta meg az üzem vezetőségét és elrendelte a létesítmény ideiglenes bezárását.

"Saját magukat, a dolgozókat, és mindenkit, aki maguk körül van, elpusztítanak"

- mondta a kormányzó a helyi televízióban. A Kemerovói terület a Kuzbasz bányavidék része. Itt található Oroszország legnagyobb szénmezője. A térségben számos, igen szennyező fémkohászati üzem is működik. A térségben élők egészségi állapota folyamatosan romlik, a régió 2,6 millió lakosának várható életkora 3-4 évvel alacsonyabb az oroszok átlagéletkoránál, a rákos megbetegedések, a tuberkolózisban szenvedők és a gyermekkori agyi katasztrófák száma itt átlagon felüli.

Nyitókép: MTI/EPA/MAXIM SHIPENKOV
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018