eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: University of California San Diego

Elhunyt Walter Munk, az "óceánok Einsteinje"

Elhunyt Walter Munk bécsi születésű amerikai tengerkutató, akit - mint arra halálhíre kapcsán a The New York Times emlékeztet - az "óceánok Einsteinjeként" emlegettek.

Kutatóintézete, a Scripps Institution of Oceanography közlése szerint a tudós Kaliforniában, La Jolla-i otthonában halt meg pénteken, 101 évesen. Az intézet közleménye szerint

Munk az oceanográfia úttörőjének számít, munkájával segítette a szövetségesek normandiai partraszállását a második világháborúban.

Walter Munk 1917-ben született Bécsben zsidó bankár családban. Már 1932-ben Amerikába küldték tanulni, Ausztriának a náci Németországhoz csatolása után pedig felvette az amerikai állampolgárságot és belépett az amerikai hadseregbe.

Az amerikai haditengerészet rádió- és hangtechnikai laboratóriumában több kollégájával együtt olyan hullámverés-előrejelző modellt dolgozott ki, amely segített kijelölni a normandiai partraszállás optimális időpontját.

A tengeráramlások kutatásáért 2010-ben neki ítélték oda a Nobel-díj kiegészítőjének számító, 4 millió svéd koronával (akkori árfolyamon 107 millió forinttal) járó svéd Crafoord-díjat.

A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint Munk az óceánok vízkészletének körforgását vizsgáló úttörő munkásságáért, az ár-apály jelenség, a tengeráramlásoknak a föld dinamikájában betöltött szerepe tanulmányozásáért részesült az elismerésben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×