eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elbukott a zöld népszavazás Svájcban

A svájciak elutasították a vasárnap tartott népszavazáson a zöldek kezdeményezését, amely befagyasztotta volna az építési területek bővítését városokban.

Az RTS televízió híradása szerint a 26 svájci kanton közül legalább 19-ben utasították el a kezdeményezést, átlagosan a szavazásra jogosult polgárok 65 százaléka voksolt nemmel.

A zöldpárt ifjúsági tagozata azt javasolta, hogy alkotmány rögzítse azt a szabályt, amely szerint

csak abban az esetben engedélyezhető építési területek bővítése, ha legalább ugyanolyan nagyságú területeket adnak vissza a természetnek,

vagy nyilvánítanak mezőgazdasági területté.

A zöldek kezdeményezése elsősorban a szociáldemokraták és természetvédelmi szervezetek körében élvezett támogatást. Az előterjesztők szerint a szabályozásra a természetes környezet megvédés miatt lenne szükség.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy Svájcban másodpercenként egy négyzetméterrel nőnek az építési területek, ami nyolc focipályányi területet jelent naponta.

A kormány határozottan ellenezte a javaslatot, és a parlamentben jelen lévő jobboldali és centrumpártok, illetve az üzleti körök is ellene voltak. Véleményük szerint az erre vonatkozó hatályos törvények eléggé hatékonyak, a további korlátozások pedig óhatatlanul a gazdasági növekedés lassulásához, és az ingatlanárak megugrásához vezetnének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×