eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke beszédet mond a Vallásszabadság Háza avatóünnepségén a kolozsvári unitárius templomban 2018. július 7-én. A Vallásszabadság Házát a korábban püspöki rezidenciaként szolgáló, felújított középkori műemléképületben alakította ki a Magyar Unitárius Egyház.
Nyitókép: Biró István

Ezért működik együtt az RMDSZ a balliberális bukaresti kormánnyal

Számos bírálat érte a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget azért, mert a bukaresti parlamentben a baloldali-liberális kormánykoalíciót támogatja, amelynek politikáját a romániai magyarok jelentős hányada elutasítja.

Az RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén válaszolt a kritikusoknak, utána pedig az InfoRádiónak is nyilatkozott. Kelemen Hunor elmondta: a pragmatikus együttműködés még nem jelent értékközösséget.

"Szövetségesekre van szükség, mert a parlamentben 6-7 százalékunk van - ez az arányos képviseletből és az etnikai szavazásból adódik. Másrészt a helyi önkormányzatokban is szövetséget kell kötni, de csak azokkal lehet, akiket az emberek beszavaznak a parlamentbe vagy az önkormányzatba - mondta Kelemen Hunor.

"Mi olyanok vagyunk, mint a háziasszony, aki főzni szeretne: bemegy az éléskamrába, és csak abból tud főzni, ami ott van, másból nem" - ezzel a hasonlattal érzékeltette az RMDSZ elnöke, hogy pártja csak azzal tud együttműködni, akivel lehet. "Nekünk önmagunkban nem lesz annyi erőnk, hogy el tudjuk dönteni a legfontosabb dolgokat. Ezért mindig keresnünk kell szövetségeseket, partnereket, ideig-óráig. És ez bizonyos mértékig kompromisszumot jelent és jelenteni is fog.

Nem tudunk 7-8 éveket ülni a sarokban és várni, hogy majd egy olyan román párt fogja megnyerni a választásokat, amelyik szereti a magyarokat,

nyitott és ideológiailag azonos is velünk, keresztény, konzervatív, az Európai Néppárt tagja. Nem lehet ennyit várni, közben eltelik az idő."

Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a pragmatikus együttműködés még nem jelent értékközösséget.

"Ez soha nem jelentett az évek során ideológiai azonosulást egyik szövetségesünkkel sem, nem is jelenthet. Nekünk egyetlen igazi szövetségesünk van, az erdélyi magyarság" - nyomatékosította Kelemen Hunor.

Az ellenzékkel azért nincs együttműködés, mert az eddig minden fontos témában a magyarok ellen döntött.

"Minden olyan törvénytervezetet, amely a nyelvi jogokról, oktatásról szólt és a magyar szó szerepelt benne, azt megtámadták az alkotmánybíróságon, tehát velük nem tudtunk kialakítani semmilyen együttműködést. Ezért a kormánykoalícióval van egy olyan együttműködésünk, hogy ők támogatnak bennünket, mi meg támogatjuk őket olyan kérdésekben, amelyekben egyet tudunk érteni" - mondta Kelemen.

Az RMDSZ február végén tisztújító kongresszust tart. A pártelnök szerint a küldöttek nagy része támogatni fogja a vezetés jelenlegi szövetségi politikáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×