eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb kerítést épít Izrael

Olyan lesz, mint amelyik az egyiptomi határon húzódik a két ország között.

Új kerítés építésébe kezdett Izrael a Gázai övezet határán - jelentette be vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és ideiglenes védelmi miniszter. "A kerítés meg fogja akadályozni a gázai terroristákat, hogy a szárazföldön beszivárogjanak a területünkre" - közölte Netanjahu a vasárnapi kabinetülésen.

A védelmi tárca vonatkozó közleménye szerint a zsidó állam és a palesztin enklávé között épülő új kerítés 65 kilométer hosszú és 6 méter magas lesz.

A gázai palesztinok folyamatosan átvágják a jelenlegi határkerítést, hogy izraeli területre lépjenek - írta a dpa német hírügynökség. Az izraeli védelmi tárca közlése szerint az építendő akadály hasonló lesz ahhoz a kerítéshez, amelyik az egyiptomi határon húzódik a két ország között. A minisztérium megjegyezte, hogy

a falat mintegy 20 ezer tonna galvanizált acélból építik, és - mint fogalmazott - "jelentős újításokkal" látják el.

A zsidó állam hadserege ugyancsak vasárnap számolt be arról, hogy több embert letartóztattak, akik gázai oldalról megközelítették a határt. Késeket és drótvágókat találtak náluk.

Netanjahu hangsúlyozta: ha nem tartják fent a nyugalmat Gázában, Jeruzsálem nem fog habozni, és megteszi a megfelelő lépéseket még a választási időszak idején is, ha kell.

Az izraeli kormányfő Iránt is fenyegető szavakkal illette. "Irán nyíltan kinyilvánította arra vonatkozó szándékát, hogy elpusztítsa Izrael Államot. Világos üzenetem van a teheráni zsarnokok számára: tudjuk hol és mit csináltok. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel fellépünk Iránnal szemben annak érdekében, hogy szavatoljuk Izrael biztonságát és jövőjét" - mondta Netanjahu.

Irán szombaton közölte, hogy sikeresen tesztelt egy nagy hatótávolságú robotrepülőgépet, amely mintegy 1200 kilométer megtétele után eltalálta az előre meghatározott célpontját. A tárca közlése szerint a Hoveize névre keresztelt fegyver több mint 1350 kilométer hatótávolságú, és fix, földi célpontok elleni csapásmérésre fejlesztették ki.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×