eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay.com

Húszmillió ember éhezik Jemenben, kulcsfontosságú a mostani megállapodás

Hatalmas méretű fogolycserével és a segélycsomagokat fogadó kikötőváros semleges zónává alakításával igyekszik az ENSZ úrrá lenni a jemeni polgárháború pusztításán. Jemenben van jelen pillanatban a világ legnagyobb humanitárius válsága, 20 millió ember éhezik.

Az ENSZ égisze alatt zajló béketárgyalásokon mind az Irán támogatta síita húszi lázadók, mind a szaúdiak támogatta központi kormány több mint 7000 nevet tartalmazó listát adott át a másik félnek, és megegyeztek, hogy január 19-én végrehajtják a fogolycserét. Sarokpontja továbbá a tárgyalásoknak a Vörös-tenger partján fekvő Hodeida kikötőváros, hiszen itt érkezik az élelmiszer-szállítmányok nagy része az országba - mondta az InfoRádiónak Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet e területtel foglalkozó kutatója.

"Ezek a béketárgyalások nem fogják lezárni a háborút, két és fél éve nem ültek tárgyalóasztalhoz a felek"

- mutatott rá Szalai Máté.

A konfliktustól a nagyhatalmak távoltartják magukat, de az Egyesült Államok fegyvereladásokkal és hírszerzési információkkal segíti a szaúd-arábiai és más arab országok által támogatott központi kormányt.

Az arab tavasz után, 2014 augusztusában kirobbant polgárháború az ENSZ szerint a világ jelenlegi legnagyobb humanitárius válságát hozta magával.

Az ország lakosságának 70 százaléka, mintegy 20 millió fő szorul segítségre

Szalai szerint, aki rámutat: még az al-Kaida és az Iszlám Állam is harcol Jemenben.

Hodeida azért is stratégiai jelentőségű, mert kikötőjén át jut el az ellátmány és humanitárius segély csaknem 80 százaléka a jemeniekhez, és megfigyelők szerint jelentős mennyiségű fegyverszállítmányok is érkeznek ezen keresztül.

A polgárháború lezárását célzó legújabb béketárgyalások a múlt héten, az ENSZ égisze alatt kezdődtek meg Svédországban, és a felek azóta már fogolycserében is megállapodtak.

A megbeszélések előreláthatóan 2019 januárjában folytatódnak.

A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között.

A kormányerőket támogató arab koalíció 2015-ben avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók száműzetésbe kényszerítették az elnököt, és elfoglalták az ország északi felének nagy részét, benne a fővárossal, Szanaával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×