INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

mesterházy attila

nato

mszp

szocialista

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt képviselője felszólal a 2019. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 29-én.

Fontos külpolitikai pozícióba került Mesterházy Attila

Az MSZP-s politikust választották a NATO-parlament szocialista frakciójának vezetőjévé, valamint a Transzatlanti Védelmi és Biztonsági Együttműködés albizottság elnökévé. Mesterházy Attila szerint pozíciója lehetőség a magyar nemzeti érdekek szélesebb körű képviseletére.

Magyar szempontból példátlan dolog történt, NATO-csatlakozásunk óta ugyanis - mint Mesterházy Attila szocialista politikus az InfoRádiónak fogalmazott - nem töltött be még ilyen pozíciót magyar politikus, mint amilyenre most az MSZP korábbi elnökét megválasztották.

Ismert, Mesterházy az elmúlt három évben a NATO parlamentjében dolgozott az egyik bizottság jelentéstevőjeként.

"Ha csak a mai híreket nézzük, amikor az ukrán-orosz konfliktus egy újabb dimenzióba lép - orosz hadihajók támadtak ukrán hajókra -, látható, hogy a biztonság kérdése felértékelődött kérdéssé válik az egész világon. Ilyen szempontból a NATO a legerősebb szereplője a globális biztonsági térnek. Ebben természetesen nem a NATO parlamenti közgyűléséé a legfontosabb szerep, de mégis fontos, mivel azok a képviselők ülnek benne, akik hazájukban ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak" - mondta az InfoRádiónak.

Mesterházy azt várja, hogy új pozíciójából fakadóan Magyarországnak nagyobb lobbiereje és jobb kapcsolatépítő képessége lesz. Hozzátette: a magyar kormánynak a legkevesebb nemzetközi konfliktusa épp a NATO keretein belül van,

bár szerinte Ukrajna akadályozása abban, hogy összehívják az ukrán NATO-tanácsot, illetve a legutóbbi időkben a Gruevszki-ügyben játszott magyar kormányzati szerep azért előkerül a NATO folyosói beszélgetésein is, vagy éppen Magyarország Oroszországhoz fűződő kapcsolata is.

A politikus a pozícióért egy francia szenátort győzött le.

Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Mesterházy Attila frakcióvezető a NATO-parlamentben
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018