eur:
389.4
usd:
357.65
bux:
73114.65
2024. július 22. hétfő Magdolna
Andrzej Duda lengyel elnök megkoszorúzza Ryszard Kaczorowski egykori emigráns lengyel elnök sírját a Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából a varsói Isteni Gondviselés Templomában celebrált misén 2018. november 11-én.
Nyitókép: Jacek Turczyk

A lengyel elnök Magyarországról is beszélt ünnepi beszédében

A lengyelek hagyományosan szabad emberek, akiknek saját értékrendjük van, amelyben mindig is támogatta őket a katolikus egyház - mondta a lengyel államfő országa függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából nyilatkozva a Kossuth Rádiónak.

Andrzej Duda a Vasárnapi újság című műsorban hangsúlyozta: az egyik legnagyobb lengyel, II. János Pál pápa Lengyelország európai uniós csatlakozásakor arra figyelmeztette népét, hogy a belépést követően is emlékezzen értékrendjére, amely hagyományai, kultúrája, civilizációja része. Ez nagyon fontos, mert

mindig segített a lengyeleknek abban, hogy népként túléljék a különböző helyzeteket

- hangsúlyozta a lengyel elnök, majd aláhúzta, a katolikus egyház mindig is őrködött a szabadság felett. Andrzej Duda reményét fejezte ki, hogy a lengyelek nem hagyják ezt maguktól elvenni, azt követően, hogy az a kommunistáknak sem sikerült.

Mint mondta, sok olyan ideológia van, amely megpróbál kitermelni egy új embert, de reméli, hogy a lengyelek hatékonyan ellenállnak ezeknek. A katolikus egyház nagy tiszteletnek örvend Lengyelországban, sokan emlékeznek ugyanis, hogy az egyház mennyire kivette részét a szabadság visszaszerzéséből.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a lengyel fiatalok büszkék legyenek a lengyel történelemre, hozzáállásra. "Mi egy keményvágású nép vagyunk!" - fogalmazott Duda, aki népét a gyep füvéhez hasonlította, amelyen ugyan átszaladnak, lerohanják, utána mégis feláll és tovább él a helyén.

Hangsúlyozta, hogy számára a közösség megértést, együttműködést jelent. Példaként említette az észak-atlanti szövetséget, amelynek tőlük távoli tagjai is szolidaritást mutatnak a biztonság érdekében. "Szeretném, hogy ugyanez legyen az unióban is" - mondta, majd úgy folytatta, hogy kölcsönös megértésre van szükség, a fontos érdekek és aggályok félretétele nélkül.

A lengyel államfő beszélt arról is, hogy büszkék a Szolidaritás mozgalomra, amely segített abban, hogy országa kitörjön a kommunizmus sötétségéből. Kijelentette, Lengyelország Magyarországhoz hasonlóan kulturálisan, politikailag és földrajzilag is a Nyugat része.

Andrzej Duda elmondta:

a lengyel és a magyar népet sok személyes barátság is összeköti, és reméli, hogy ez a következő évszázadokban is így marad.

A lengyel elnök fontosnak nevezte, hogy a lengyelek napközben közösen, a lengyel zászló alatt egyesülve ünnepeljék országuk függetlenségének visszaszerzését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×