eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Ted Cruz texasi republikánus szenátor megöleli feleségét, Heidit megválasztása után Houstonban 2018. november 6-án, az egyesült államokbeli félidős kongresszusi és helyi választások estéjén.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Wyke

A republikánusok a szenátusban, a demokraták a képviselőházban törtek előre - percről percre

A Republikánus Párt növelheti többségét a szenátusban a kedden tartott amerikai félidős választásokon, a Demokrata Párt pedig megszerzi a többséget a képviselőházban a republikánusoktól.

2018.11.07. 10:44

Frank Tibor: ellensúlyt kap Donald Trump, de a támogató kemény mag mögötte áll

Az amerikai félidős választások előzetes eredményei szerint a demokratáké az amerikai képviselőház, az elnök mögött álló republikánusoké pedig a szenátus. Frank Tibor külpolitikai szakértő szerint az nem várható, hogy az elnököt elmozdítanák.

2018.11.07. 10:30

Népszavazásokat is tartottak

A törvényhozói és kormányzó-választások mellett 37 államban 155 népszavazást is tartottak. Alabamában és Nyugat-Virginiában például megszavazták a helyi alkotmány módosítását annak érdekében, hogy szigorítsák az abortusz szabályozását. Alabamában a most megszavazott alkotmánymódosítás a még meg nem született gyermekek jogainak támogatását, alkotmányos védelmüket mondja majd ki, a nyugat-virginiai alkotmánymódosítás pedig azt, hogy a szerényebb jövedelműek egészségügyi ellátását biztosító állami Medicaid-programból nem lehet finanszírozni az abortuszt.

Hat államban a bűncselekmények áldozatainak - államonként eltérő - védelmére voksoltak igennel. Coloradóban, Michiganben, Missouriban és Utah államban a választási körzetek újraszabását szavazták meg. Michiganben elfogadták, hogy a 21 évesnél idősebb állampolgárok szabadon élvezhessék a marihuánát, Floridában a kutyaversenyek betiltását szavazták meg 2020-ig. Az alabamaiak 70 százaléka pedig arra az alkotmánymódosítási javaslatra mondott igent, amely lehetővé teszi a Tízparancsolat kihelyezését állami hivatalokban és közterületeken.

2018.11.07. 09:43

Rendkívül szoros küzdelemben a republikánusoké maradt Florida kormányzói posztja

Floridában az eddigi kormányzó, a republikánus Rick Scott két ciklusban irányította az államot, így nem indulhatott újra, ezért a szövetségi szenátusi választáson indult, és nyert is. A kormányzói hivatalért a Donald Trump elnök támogatását élvező Ron DeSantis, és a floridai főváros, Tallahassee polgármestere, a 39 éves afroamerikai Andrew Gillum szállt versenybe. DeSantis egy százalékkal győzött.

Nem sikerült a várt áttörés a demokratáknak Georgiában sem

A demokrata párt jelöltje, Stacey Abrams mellett még az amerikai televíziós showműsorok királynőjeként elismert Oprah Winfrey is kampányolt. Ha megválasztották volna, Abrams lett volna e déli állam első női afroamerikai kormányzója. A pálmát végül 51 százalékos eredménnyel a republikánus Brian Kemp vitte el.

2018.11.07. 09:29

Trump gratulált a demokraták frakcióvezetőjének

Kedd éjjel telefonon felhívta Nancy Pelosit, a demokraták képviselőházi frakcióvezetőjét, hogy gratuláljon a Demokrata Párt alsóházi győzelméhez.

2018.11.07. 09:29

Vannak, akik történelmet írtak a félidős választásokon

A keddi amerikai félidős választásokon voltak, akik történelmet írtak: először lesz képviselő egy szomáliai-amerikai nő, egy palesztinai gyökerű muszlim asszony, legfiatalabbként bekerült a szövetségi törvényhozásba egy 29 éves képviselőjelölt és először választottak homoszexualitását nyíltan vállaló politikust kormányzóvá.

2018.11.07. 09:21

Jelentős Donald Trump elutasítottsága a választók körében

A CNN amerikai hírtelevízió által kedden, a félidős választások napján közölt exit poll felmérések szerint: a szavazók mindössze 44 százaléka elégedett vele, míg 55 százalékuk kifogásolja elnöki tevékenységét.

2018.11.07. 09:18

A republikánusok erősödtek a szenátusban, a demokraták megszerezték a képviselőházat

A CNN hírtelevízió által ismertetett prognózisok szerint a szövetségi törvényhozás százfős felsőházában 51 helyet birtokló republikánusok kulcsfontosságúnak ítélt győzelmet arattak Indiana, Texas és Észak-Dakota államokban, így részben megőrizve eddigi helyeiket, részben pedig újakat szerezve továbbra is többségben lesznek a szenátusban.

A Fox és a CNN hírcsatorna, valamint az NBC televízió által ismertetett prognózisok szerint a demokrata képviselők száma bizonyosan meghaladja majd a többséghez szükséges 218-at a szövetségi törvényhozás 435 fős alsóházában.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×