eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
„Szeresd felebarátodat (kivétel nélkül)” jelentésű transzparenst fognak gyászolók a pittsburghi Élet Fája zsinagógánál agyonlőtt emberek emlékére 2018. október 27-én. A pennsylvaniai nagyváros zsinagógájában a 46 éves Robert Bowers tizenegy embert megölt, hatot megsebesített. A rendőrökkel vívott tűzharcban Bowers is megsebesült, aki önként megadta magát, majd kórházba szállították.
Nyitókép: MTI/AP/Gene J. Puskar

Pittsburghi lövöldözés - Nyilvánosságra hozták a halottak nevét

Nyilvánosságra hozták vasárnap az amerikai hatóságok annak a 11 embernek a nevét, akiket agyonlőtt egy fegyveres szombat reggel a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában, az Egyesült Államokban.

Nyolc nő és három férfi vesztette életét. Közöttük volt egy házaspár, Bernice és David Simon, valamint egy testvérpár is, Cecil és David Rosenthal. Az 54 éves David Rosenthal volt a legfiatalabb az áldozatok közül, a legidősebb pedig a 97 éves Rose Mallinger. Rajtuk kívül életét vesztette Joyce Feinberg, Richard Gottfried, Jerry Rabinowitz, Daniel Stein, Melvin Wax és Irving Younger.

A tettes, a 46 éves Robert Gregory Bowers AR-15-ös félautomata karabéllyal és három kézifegyverrel támadta meg az imaházat. Ő maga életben van, a rendőrök meglőtték és elfogták. Sérülései miatt kórházban ápolják. Hétfőn jelenik meg először a bíróságon. Az igazságügyi szervek tájékoztatása szerint 29 vádpontban emelhetnek vádat ellene, és akár halálbüntetést is kaphat.

Vasárnap a hatóságok a vádemeléshez szükséges dokumentumokat is közzétették, amelyek szerint a kórházban Bowers közölte egy rendőrrel: "azt akarja, hogy minden zsidó haljon meg, mert a zsidók népirtást követnek el az ő népe ellen". A hatóságok szerint Bowers korábban nem került összeütközésbe a törvénnyel, és úgy gondolják, hogy a tömeggyilkosságot egyedül hajtotta végre, nem volt tettestársa.

Bill Peduto, Pittsburgh polgármestere úgy nyilatkozott, hogy ez volt a város történetének legsötétebb napja.

Ferenc pápa is reagált

Ferenc pápa vasárnap délben mondott beszédében embertelen erőszakos cselekedetnek nevezte és élesen elítélte az egyesült államokbeli Pittsburgh egyik zsinagógájában szombaton történt, tizenegy életet követelő lövöldözést. A pápa az Úr segítségét kérte a társadalmunkban érezhető "gyűlöletgócok" eloltására.

Áder János részvétét fejezte ki a pittsburghi lövöldözés miatt

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki a pennsylvaniai Pittsburgh egyik zsinagógájában tizenegy életet követelő szombati lövöldözés miatt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnapra virradóra, az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte a floridai látogatáson tartózkodó államfőt, aki Donald Trump amerikai elnöknek címzett üzenetében azt írta: mély szomorúsággal értesült a pittsburghi Élet Fája zsinagógában történt értelmetlen erőszakcselekményről, amely oly sok ártatlan amerikai állampolgár életét követelte.

Áder János a magyar nép nevében kifejezte részvétét az amerikai elnöknek, illetve az áldozatok családjainak és barátaiknak, valamint reményét azért, hogy ennek az embertelen támadásnak a sebesültjei gyorsan felépüljenek.

Az államfő egyben őszinte reményének adott hangot, hogy az ilyen gyűlöletcselekmények nem fordulnak elő többé, s az emberek a világ minden részén szabadon és félelmektől mentesen gyakorolhatják vallásukat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×