eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Lehallgató készülékek után kutattak a parlamentben

Norvégiában kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz férfit, a hatóságok szerint az európai parlamenti együttműködés erősítését célzó egyik konferencián kémkedhetett.

Időközben biztonsági óvintézkedésként, lehallgatókészülékek után kutatva, átvizsgálták a norvég parlament épületét. Hege Aakre ügyvéd az NTB helyi hírügynökségnek azt mondta, hogy ügyfelét, akinek nevét nem közölte, kihallgatta a norvég belső elhárítás, a PST. A gyanúsítottat, aki a norvég sajtó szerint az orosz parlament,

a Duma magas rangú számítástechnikai tanácsadójaként dolgozik, pénteken fogták el az oslói repülőtéren.

A Verdens Gang című norvég hírlap szerint a parlamentben dolgozókat felszólították, hogy a konferencián működő nyomtatókat egyelőre ne használják. A PST az Aldrimer című internetes hírportálnak megerősítette:

vizsgálják azt is, hogy a férfi megpróbálta-e feltörni a képviselők vagy a konferencia más résztvevőinek mobiltelefonjait.

A férfit pénteken vették őrizetbe az Európai Parlamenti Kutatások és Dokumentálási Központja (ECPRD) rendezvényén, amelyet a norvég törvényhozásban tartottak, és amelynek egyik fő témája a kiberbiztonság volt. Az orosz férfit, akinek viselkedése arra sarkallta a parlamenti tisztviselőket, hogy értesítsék a titkosszolgálatokat, szombaton helyezték két hétre előzetes letartóztatásba, és ügyvédje szerint

tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett.

Hétfőn az ügy miatt bekérették Rune Resaland moszkvai norvég nagykövetet az orosz külügyminisztériumba, ahol határozottan tiltakoztak az őrizetbe vétel miatt. A minisztérium állásfoglalása szerint a férfit hamisan vádolják kémtevékenységgel. Követelték a vádak ejtését és a gyanúsított haladéktalan szabadlábra helyezését. A tárca közleményében úgy fogalmazott, hogy

Norvégiában kezd felháborító formát ölteni az Oroszország ellen irányuló "kémmánia hulláma".

A minisztérium szerint mindez nem marad következmények nélkül. Az oslói orosz nagykövetség Facebook-oldalán közölte, hogy a férfit "abszurd ürügy alapján" vették őrizetbe. Erna Solberg miniszterelnök ugyanakkor New Yorkból nyilatkozva hangsúlyozta: nem politikai, hanem rendőrségi ügyről van szó, amelyben most nyomozást indítottak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×