INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

szkripal-ügy

egyesült államok

oroszország

szankció

novicsok

Salisbury, 2018. július 5.Rendőr áll egy lezárt utcaszakasznál a délnyugat-angliai Salisburyben tartott nyomozás idején, 2018. július 5-én. A közeli Amesburyben június 30-án egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi válságos állapotba került, a londoni rendőrség, a Scotland Yard szerint Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól. A két ember a közös otthonukban lett rosszul, azóta Salisbury kórházában ápolják őket. Négy hónapja ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal. (MTI/AP/Matt Dunham)

Szintet léphet a Szkripal-ügy miatti orosz-amerikai viszály

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád

A Kreml elfogadhatatlannak tartja, hogy az Egyesült Államok az Oroszország ellen bevezetendő újabb gazdasági szankciókat a Szkripal-ügyhöz kösse.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő reagált orosz részről az amerikai gazdasági szankciók bejelentésére. "Kategorikusan elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az újabb korlátozásokat - amelyeket változatlanul törvénytelennek ítélünk meg - összekössék a „salisbury-i üggyel”. Emellett ismételten,

a leghatározottabb módon elvetünk minden vádat az orosz állam részességére vonatkozóan a Sailsburyben történtekkel összefüggésben"

- hangsúlyozta a Ruptly felvételén a szóvivő.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök, és lánya március 4-én súlyos mérgezéssel került az angliai Salisbury városának kórházába. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát.

Hasonló kölcsönös retorziók történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.

Ezt követően június 30-án a Salisburytől 16 kilométerre fekvő Amesburyben eszméletlenül találtak rá egy 44 éves brit nőre és egy 45 éves férfira. A Scotland Yard közölte, hogy őket is a Novicsok típusú katonai idegméreggel mérgezték meg, mint Szkripalékat. Szkripalék hosszas kezelés után távoztak a kórházból, de az amesburyi mérgezés egyik áldozata, Dawn Sturgess július 9-én elhunyt.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy szankciókat léptet életbe a Szkripal-ügy miatt Oroszország ellen. A várhatóan augusztus 22-étől hatályos büntetőintézkedések az amerikai közszolgálati rádió értesülése szerint

a nemzetbiztonsággal összefüggő, speciális olaj-, és gázipari, informatikai, valamint elektronikai árucikkeket érintenek.

Washington megtiltja ezek exportját orosz állami, vagy államilag támogatott cégek számára.

Az amerikai szankciók hírére esett a rubel árfolyama, valamint több orosz nagyvállalat, így az Aeroflot részvényeinek árfolyama is. Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke kilátásba helyezte, hogy az új amerikai gazdasági büntetőintézkedések esetén Oroszország ellenlépéseket tehet majd, amit az orosz külügyi szóvivő is megerősített.

Nyitókép: (MTI/AP/Matt Dunham)

Kapcsolódó hang

Az USA szankcionálja Moszkvát a Szkripal-ügy miatt - orosz ellenlépések jöhetnek
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018