eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lemondott Haiti miniszterelnöke

Lemondott szombaton Haiti miniszterelnöke, miután az emberéleteket is követelő heves tiltakozások miatt kormánya nem tudta elérni az üzemanyagárak jelentős növelését.

Jack Guy Lafontant a parlament képviselőházában jelentette be, hogy továbbította a lemondásáról szóló levelét Jovenel Moise államfőnek.

A törvényhozók a hét elején kirobbant, emberéleteket követelő zavargásokkal kapcsolatosan akarták meghallgatni a parlamentben, de ő, az alkalmat kihasználva, bejelentette lemondását.

A kormány a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodással összhangban, a költségvetés kiegyensúlyozása miatt akarta megemelni az üzemanyagárakat, fajtától függően 38-51 százalékkal. Emiatt a múlt héten tüntetések kezdődtek a karibi országban. Lafontant ezek hatására elállt szándékától, ám ennek ellenére a demonstrációk folytatódtak, és egyre többen követelték az ő lemondását. A múlt hét végén zavargásokba torkolltak a tüntetések, hét ember meghalt, s a tüntetők több tucat boltot kifosztottak vagy megrongáltak.

Az 57 éves Jack Guy Lafontant - eredeti szakmáját tekintve orvos - tavaly március óta állt a kormány élén.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×