eur:
393.95
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nantes, 2018. július 4.Felgyújtott autó lángol rendőrök közelében a nyugat-franciaországi Nantes Breil nevű városrészében 2018. július 3-án, miután zavargás tört ki amiatt, hogy a rendőrség lelőtt egy igazoltatásnak ellenálló férfit. Az incidenst követően helyi fiatalok gépkocsikat és épületeket gyújtottak fel három elővárosi negyedben. A 22 éves Aboubakar F. egy kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos nyomozás okán keresett gépkocsival próbált elmenekülni az igazoltatás helyszínéről, amikor a nyakán eltalálták, és a kórházba szállítása közben belehalt sérülésébe. (MTI/AP/Franck Dubray)
Nyitókép: Franck Dubray

Folytatódtak a zavargások Nantes-ban

Őrizetbe vették azt a francia rendőrt, aki lelőtt egy igazoltatásnak ellenálló férfit Nantes-ban.

Már második éjjel voltak zavargások a nyugat-franciaországi Nantes elővárosi negyedeiben: helyi fiatalok gépkocsikat és épületeket gyújtottak fel azután, hogy a rendőrség lelőtt egy igazoltatásnak ellenálló férfit.

A nantes-i ügyészség azt közölte, hogy őrizetbe vették az autóst halálosan megsebesítő rendőrt. Pierre Sennes ügyész közleménye szerint a rendőrségi felügyeleti szerve, az IGPN hivatalos személy által szándékosan elkövetett erőszak gyanújával állította elő csütörtök délután a rendőrt. Az ügy folytatásáról és az esetleges vádemelésről csak az őrizetbe vételt követően kíván dönteni az ügyészség.

Tizenkét embert őrizetbe vett csütörtökön a rendőrség az újabb rendbontások után,

amelyek során több tucat gépkocsit és hét középületet, köztük egy könyvtárat, egy bölcsődét, egy önkormányzati épületet, valamint tucatnyi üzletet felgyújtottak.

A rendőrök egész éjjel hadakoztak "néhány kisebb csoporttal", mielőtt reggel 5 órára helyreállt a rend a városban.

Míg előző éjjel csak Nantes elővárosaiban voltak zavargások, a második éjszaka már a Párizshoz közeli Garges-les-Gonesse településen is, ahonnan a lelőtt autós származott: a rendőröket benzinnel töltött lángoló palackokkal dobálták meg helyi fiatalok.

Teljes körű vizsgálatot ígért a kormányfő

Edouard Philippe miniszterelnök délelőtt Nantes-ba utazott, ahol elítélte a zavargásokat és az erőszakot, de megígérte, hogy "teljes fény fog derülni" azokra az egyelőre nem tisztázott körülményekre, amelyek közepette a körözés alatt álló férfi életét vesztette.

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség kedd este fél 9 órakor megállított egy gépkocsit Nantes Breuil nevű egyedében, mert a sofőr nem kapcsolta magára biztonsági övét. A gépkocsit vezető, 22 éves Aboubakar F, aki ellen csoportosan elkövetett lopás miatt elfogatóparancs volt érvényben, a belügyminisztérium tájékoztatása szerint nem volt hajlandó magát igazolni, miközben a rendőrök a gépkocsi rendszáma alapján megállapították, hogy a járművet egy kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos nyomozás miatt keresi a nantes-i bűnügyi rendőrség. A sofőr először úgy tett, mintha ki akarna szállni, de közben megpróbált elmenekülni, ezért az egyik rendőr rálőtt és halálosan megsebesítette a nyaki ütőerén.

Az ügyben a rendőrség felügyeleti szerve, az IPGN vizsgálatot indított, miután szemtanúk azt állítják: rendőri túlkapás történt, a rendőr azután lőtt a mozdulatlan járműre, hogy a sofőr azzal nekitolatott egy házfalnak.

A francia sajtó helyszíni tudósításai szerint a környéken élők megosztottak, egyrészt dühösek az éjszakánként romboló fiatalokra, másrészt pedig a rendőrökre, akik "soha nincsenek jelen, amikor kellene".

A kormányhoz hasonlóan a megölt férfi családja is arra kért mindenkit, hogy őrizze meg nyugalmát. A lelőtt férfi emlékére csütörtök este emlékmenetet szerveznek Nantes-ban.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×