eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Fidesz-KDNP kihelyezett visegrádi tanácskozásáról tartott sajtótájékoztatón 2017. február 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Bakondi György: a terrorizmus elleni harcban komolyan veszik a magyar álláspontot

A terrorizmus elleni harcban komolyan veszik a magyar álláspontot – hangsúlyozta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, aki részt vett a New Yorkban tartott múlt heti terrorellenes ENSZ-tanácskozáson.

„Elég nagy egyetértés mutatkozott számos kérdésben” – értékelte a tanácskozást Bakondi György. A belbiztonsági tanácsadó a konferencián beszélt az információcsere védett rendszerének kialakításáról, az Interpol ez irányú felhatalmazásának bővítéséről és a nemzeti terrorizmusellenes koordinátorrendszer létrehozásáról. Utóbbi kialakításával olyan nemzeti megbízottakat neveznének ki, akik a rendőri és titkosszolgálati információk és tapasztalatok birtokában konkrét ügyekben működnének együtt. Bakondi György az ENSZ-tanácskozáson felhívta a figyelmet a tömeges illegális bevándorlás és a terrorizmus kapcsolatára is.

António Guterres ENSZ-főtitkár az álláspontok összefoglalásakor kiemelte a koordinátorrendszer létrehozását, a szervezet antiterrorista hivatalának feladatbővítését és az információcsere fontosságát. „Látható, hogy a konferencián elhangzottak azt hangsúlyozzák, hogy

a résztvevő nemzetek elkötelezettek a terrorizmus elleni fellépésben,

és keresik azokat a joggyakorlatokat és megoldási lehetőségeket – akár az Európai Unióban is látható együttműködési lehetőségeket – amelyek világméretekben is hatékonnyá tehetik a fellépést a terrorizmus visszaszorítására és a lakosság védelmére” – fogalmazott a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója.

Bakondi György szerint az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió migrációkezelési gyakorlata „elfogadottnak tekinthető”. Mint mondta, a terrorista cselekmények tömegessé válása, az áldozatok nagy száma és a biztonságérzetének megingása miatt az utóbbi időben jelentősen elmozdult az uniós tagállamok álláspontja. A belbiztonsági szakértő szerint az ENSZ képes megtalálni a globális kihívásra adható hatékony válaszokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×