INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

világűr

donald trump

kis-benedek józsef

hadsereg

atomfegyver

Itt a Trump-féle Csillagok háborúja - űrhadsereget küldene az űrbe

Itt a Trump-féle Csillagok háborúja - űrhadsereget küldene az űrbe

InfoRádió

Egy, a világűrre telepített haderő felállításán gondolkodik az amerikai elnök. Hogy pontosan mit is jelent ez, arról Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, nemzetbiztonsági szakértő beszélt az InfoRádióban.

Az űrhaderő gondolata nem új keletű, hiszen 1983-ban Ronald Reagan amerikai elnök meghirdetett egy hasonlót a csillagháborús elképzelésekhez. Ezt a tervet nem sikerült megvalósítani egyrészt a nemzetközi tiltakozás, másrészt a rettenetesen borsos ára miatt - mondta Kis-Benedek József.

A szakértő szerint egy 1967-ben létrejött megállapodás szerint

a világűrt polgári és kutatási célra lehet felhasználni, tilos atomeszközöket telepíteni oda, és katonai célra használni.

" Az Egyesült Államoknak jelenleg öt haderő neme van, és ha mellé létrehoznák az úgynevezett űrvédelmi erők hatodik haderőnemet, az azonnal ki fogja váltani az oroszok, kínaiak negatív reakcióját, és óriási költségbe fogja sodorni őket" - hangsúlyozta Kis-Benedek József.

Mit lehet az űrbe küldeni?

A szakértő elmondta, hogy az űrnek széleskörű felhasználása van: rakétavédelmi eszközöket lehet odaküldeni, amelyekkel a ballisztikus rakétákat próbálják nemcsak a szárazföldről, hanem az űrből is megsemmisíteni.

Jelen esetben még nem lehet pontosan tudni, hogy Trump elnök mit akar az űrbe küldeni. Ha csak védelmi fegyvereket, annak nincs akadálya, ellenben,

ha támadóakat is, azzal már probléma van, különösen ha atomrakétákat telepítenének az űrbe

- jegyezte meg a szakértő.

Kis-Benedek József hozzátette, az űr egy merőben más terep: komoly technikai felkészülést igényel, az eszközöket fel kell vinni, ennek az utánpótlását, működését biztosítani kell. Ezen kívül még egyéb holdakra is próbálnának újabb expedíciót szervezni, a Hold és a Mars jöhet számításba - vélte a szakértő.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Trump űrhadereje
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018