eur:
389.28
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Róma, 2018. május 28.Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök sajtónyilatkozatot tesz Rómában 2018. május 27-én, miután tárgyalt Giuseppe Conte kijelölt olasz miniszterelnökkel. Mattarella a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartva nemet mondott arra, hogy az M5S-Liga közös kormányának az euroszkeptikus Paolo Savona legyen a pénzügyminisztere. (MTI/EPA/Fabio Frustraci)
Nyitókép: Fabio Frustaci

Nagy áldozatai is lehetnek az olasz válságnak

Olaszországban ősszel vagy esetleg még hamarabb szinte biztosan újabb választást kell kiírni, azonban ismét a radikális, szélsőséges pártok sikere valószínű - jelezte az InfoRádió Aréna című műsorában Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője ugyanakkor úgy látja, hogy ezek a pártok sem állhatnak ellen a nemzetközi pénzpiacok és az uniós szervek nyomásának.

A kormányzástól egyelőre elesni látszó pártok helyzete tovább javulhat - hívta fel a figyelmet az Északi Liga erősödésére és az Öt Csillag Mozgalom változatlanul jelentős támogatottságára Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

„Képlékeny, hogy egy új választás előtt hogyan állnának össze a pártok, de azt jól lehet látni, hogy a Liga támogatottsága 17-18 százalékról 25-27 százalékra erősödött. A Liga jobb eredményt tudna elérni, de szövetségesei gyengültek, a Hajrá, Olaszország 10 százalék alá esett. Ennek vezetője, Silvio Berlusconi már indulhatna a következő választáson” - fejtette ki a szakértő.

Molnár Anna hozzátette: az Öt Csillag 29-31 százalék körül áll, a Demokrata Párt nagyjából ott tart, ahol a legutóbbi választás idején, vagyis nem nyerne. Nehéz megmondani ugyanakkor, hogy hónapok alatt mennyit változik a pártok támogatottsága – emelte ki.

A docens szerint olyan erőteljesek a törésvonalak, hogy

aligha kerülhető el Olaszországban az előrehozott választás.

„A semleges kormánynak az lenne a feladata, hogy a költségvetést és egy új választási törvényt kidolgozzon, de úgy tűnik, nem kap bizalmat a pártoktól. Lehetne már júliusban is előrehozott választás, de az rövid időnek tűnik” - emelte ki.

Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője ugyanakkor arra számít, hogy ősszel szavazhatnak ismét az olaszok.

Az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy

az Európai Unió aligha hagyja letérni Olaszországot az elvárt pályáról.

„Be kell tartania a gazdasági kormányzás szabályrendszerét, a maastrichti kritériumokat. Nem kezdhet jelentős költségvetési élénkítésbe, mert az adósságrátája emelkedne. Ha Olaszországnak engedne az EU, akkor a többi állam is vonzónak tartaná ezt a pályát, ami kezelhetetlen helyzet felé sodorná a közösséget. Ezért nem teheti meg az Európai Bizottság, hogy engednek az olasz nyomásnak, mert ezzel a fizetési övezet létét is veszélybe sodornák” - fejtette ki az elemző.

Weinhardt Attila megjegyezte, hogy a görög példa alapján alighanem Olaszországban is más programot valósítanak meg, mint amilyet meghirdettek.

A Portfolio elemzője szerint

nagy kilengések várhatók a piacon.

A hétfői és keddi heves mozgás néhány napig tarthat, utána megnyugvás, erősödés jöhet, amit kiválthat egy megszólalás valamelyik vezető olasz politikustól, az olasz jegybanktól vagy az Európai Központi Banktól – emelte ki.

Hozzátette, hogy néhány pénzintézet hitelessége meginoghat, és akár nagy áldozatai is lehetnek a mostani válságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×