eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán Viktor európai vezetőkkel tárgyal

Orbán Viktor miniszterelnök megérkezett Szófiába, ahol részt vesz az EU és a nyugat-balkáni országok csütörtöki csúcstalálkozóján - tájékoztatta a bolgár fővárosban az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Szerda délután a kormányfő programja az Európai Néppárt csúcstalálkozóján kezdődött, majd este tartják meg az Európai Unió állam- és kormányfőinek munkavacsoráját - mondta.

A nyugat-balkáni csúcstalálkozó munkaüléseire valamint a V4-miniszterelnökök külön egyeztetésére csütörtökön kerül sor, emellett Orbán Viktor több kétoldalú tárgyalást is folytat majd európai vezetőkkel - közölte Havasi Bertalan.

A szófiai csúcstalálkozó célja, hogy új lendületet adjon az EU és a Nyugat-Balkán kapcsolatainak. A csúcstalálkozó résztvevői arra törekednek, hogy megerősítsék az EU elkötelezettségét a nyugat-balkáni partnerek mellett, és arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy a térség az európai családhoz tartozik.

Emellett el akarják mélyíteni az EU és a Nyugat-Balkán közötti infrastrukturális és digitális összeköttetéseket, valamint szorosabb együttműködést akarnak kialakítani a közös kihívások kezelésében, így a biztonság, a migráció, a geopolitikai fejlemények és a jószomszédi kapcsolatok tekintetében.

A csúcstalálkozón az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőin túl a hat nyugat-balkáni partner, azaz Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Macedónia és Koszovó vezetői vesznek részt. A találkozó házigazdája Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnöke.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×