eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Putyin: az új fenyegetések mögött is ugyanaz van, mint régen

Oroszország megérti az új fenyegetések komolyságát, és kész a biztonság kérdéseiről folytatandó párbeszédre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 73. évfordulója alkalmából, a moszkvai Vörös téren tartott katonai díszszemle előtt elmondott beszédében.

Vlagyimir Putyin úgy látta, hogy az új fenyegetések mögött, ugyanúgy mint régen, az önzés, a türelmetlenség, az agresszív nacionalizmus és a kivételesség igénye áll. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy minden ország és az egész emberiség megértse, hogy a világ nagyon törékeny, és hogy annak stabilitását erősíti "közös törekvésünk arra, hogy meghalljuk és tiszteljük egymást, hogy megbízzunk egymásban".

"Oroszország kész a párbeszédre a globális biztonság szavatolásának minden kérdésében, kész a konstruktív és egyenrangú partnerségre annak érdekében, hogy a bolygón egyetértés, nyugalom és haladás legyen" - mondta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin úgy látta, hogy a Szovjetunió döntötte el a második világháború végkimenetelét, amit szerinte igyekeznek lekicsinyleni, de ezt Moszkva nem fogja megengedni.

Az oroszországi győzelem napi megemlékezések fő eseménye a moszkvai katonai parádé volt. A Vörös téri díszszemlén az orosz hadsereg, a nemzeti gárda, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, valamint más fegyveres testületek, katonai iskolák és szervezetek 13 ezer tagja vonult fel. A parádén bemutatott másfél száz harci eszköz sorát a második világháború emblematikus T-34-es tankja nyitotta meg, és az orosz hadsereg legfrissebb fejlesztései, páncélosok és csapatszállítók zárták. Először mutatták meg a nagyközönségnek a Terminátor elnevezésű tanktámogató harci gépet, az Uran aknamentesítő robotot, valamint a Katran és a Korszar drónt.

"Az orosz főváros felett 75 repülőgép és helikopter repült el díszalakzatban, köztük ötödik generációs Szu-57-esek, valamint MiG-29SZMT típusú vadászgépek, illetve a Kinzsal hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31-ese"k.

A parádét követően Vlagyimir Putyin az orosz vezetés tagjai mellett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt a Kreml falánál megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×