eur:
392.15
usd:
366.7
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mahmúd Abbász bocsánatot kért, de nem javult a helyzet

Bocsánatot kért a zsidókra tett, nagy felzúdulást keltő megjegyzései miatt Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken.

"Bocsánatot kérek azoktól, akiket megsértettem a Palesztin Nemzeti Tanács előtti kijelentésemmel, főleg a zsidó vallásúaktól" - írta közleményében Abbász. "Szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy nem ez volt a szándékom" - tette hozzá.

Abbász egyúttal elítélte az antiszemitizmust, és egy 2014-es kijelentését megismételve a "történelem legaljasabb bűncselekményének" nevezte a holokausztot. A palesztin vezető megerősítette, hogy tiszteletben tartja a zsidó vallást, ahogy más egyistenhívő vallásokat is.

Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter visszautasította Abbász bocsánatkérését.

"Megátalkodott holokauszttagadó, aki holokauszttagadásból doktorált, és később könyvet is adott ki a holokauszttagadásról" - írta a Twitteren Liberman. "Ennek megfelelően kell kezelni. Nem fogadjuk el a bocsánatkéréseit" - nyomatékosította.

Nemzetközi bírálatok

Mahmúd Abbász bírálatok kereszttüzébe került hétfői parlamenti beszéde miatt, amelyben azt állította, hogy a zsidókkal szembeni ellenségesség oka nem a vallás, hanem társadalmi szerepük volt, amely az uzsorássághoz és bankokhoz kötötte őket. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök antiszemitának és holokauszttagadónak nevezte a palesztin politikust.

"Úgy tűnik, hogy aki egyszer már tagadta a holokausztot, az örökre holokauszttagadó marad" - írta a Twitteren az izraeli miniszterelnök. "Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Abu Mazen (Abbász) súlyos antiszemitizmusát, amelynek már régen ki kellett volna vesznie ebből a világból" - tette hozzá.

A palesztin elnök kijelentéseit az Egyesült Államok, az Európai Unió és jogvédők is elítélték.

A pénteken újraválasztott palesztin elnököt többször vádolták holokauszttagadással doktori disszertációjára hivatkozva, amelyben azzal vádolta meg a cionista mozgalmat, hogy összejátszott a nácikkal. A palesztin politikus szerint Izrael egy történelmi alapokat nélkülöző, európai gyarmati projekt volt. Abbász emellett túlzónak nevezte azokat a széles körben elfogadott becsléseket, amelyek hatmillióra teszik a holokauszt halálos áldozatainak számát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×