INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

szíria

hadsereg

légi csapás

vegyi fegyver

vita

külföld

Damaszkusz, 2018. április 14. A Szíriai Tudományos Kutatóközpont egyik rommá vált épülete Damaszkusz Barzeh kerületében 2018. április 14-én. Hajnalban amerikai, brit és francia harci gépek célzott légicsapásokat hajtottak végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra. (MTI/AP/Haszan Ammar)

A szíriai vegyifegyver-vita közben újabb légicsapások történtek

Infostart / MTI

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg hétfőn Oroszországot, hogy manipulálta a szíriai Dúmában végrehajtott állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínét, amit Moszkva határozottan cáfolt. A nemzetközi ellenőrök ugyanakkor még nem jutottak el a helyszínre. A szír hadsereg légicsapásokba kezdett az ország központi részén

A szíriai hadsereg legalább 65 légicsapást hajtott végre az elmúlt 24 órában az ország központi részén fekvő Homsz és Hama tartományok ellenzéki fegyveresek kezén lévő térségei ellen, ami a kormányerők újabb hadműveletének előkészítése lehet a polgárháború sújtotta országban - jelentette hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A nagy-britanniai székhelyű emigráns megfigyelő csoport igazgatója, Rámi Abdel-Rahmán szerint a kormányerők azért fokozzák a légi támadásokat, hogy így nyújtsanak fedezetet a szárazföldi csapatoknak. "A rezsim biztonságos folyosót szeretne nyitni Damaszkuszból Homszon át Aleppóig" - mondta Abdel-Rahmán, hozzátéve: ezért próbálja most ellenőrzése alá vonni a hadsereg a Homsz és Szlimah közötti országutat.

Átkerül a harcok súlypontja

A szíriai hadsereg egyik tisztségviselője szerint miután az elmúlt két hónapban visszafoglalták a fővárostól keletre lévő Kelet-Gúta térségét a lázadóktól, a harcok súlypontját Homsz környékére, valamint a déli fekvésű Deraa tartományra helyezik át.

  • Deraa számít a máig hivatalban lévő Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen 2011-ben megindult felkelés bölcsőjének.
  • "Most, hogy a kormányerők biztosították a fővárost, más kulcsfontosságú frontokra vonulnak, hogy megtisztítsák őket a terroristáktól" - tette hozzá a katonai illetékes.
  • Damaszkusz és szövetségese, Moszkva is következetesen terroristáknak nevezi az Aszad hatalma ellen lázadó fegyveres csoportok tagjait.
  • Kelet-Gúta visszafoglalása a damaszkuszi rezsim legnagyobb győzelmének számít, mióta orosz légicsapások segítségével 2016 decemberében sikerült Aleppót visszavenni a felkelőktől.

Manipulálták a vegyifegyver-támadás helyszínét?

Az Egyesült Államok úgy tudja, hogy orosz szakértők elmentek arra a dúmai helyszínre, amelyet április 7-én vegyifegyver-támadás ért, és elképzelhető, hogy manipulálták a helyet - jelentette ki Kenneth Ward amerikai nagykövet a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hétfői hágai rendkívüli zárt ülésén. Az orosz külügyminiszter ezt határozottan cáfolta, csakúgy, mint azt, hogy Dúma ellen vegyi fegyvereket vetettek volna be április 7-én. Hangoztatta, hogy semmilyen bizonyíték nem támasztja alá az erre vonatkozó állításokat.

Az orosz külügyminiszter szerint nem támadás, hanem egy "megrendezett" esemény történt.

Theresa May szerint a dúmai vegyifegyver-támadás következményei kizárják, hogy az incidens "megrendezett" lehetett volna. A brit miniszterelnök, aki hétfőn tájékoztatta részletesen a londoni alsóház képviselőit a Szíriában szombat hajnalban végrehajtott, összehangolt amerikai-brit-francia légitámadásról, elmondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olyan beszámolókat kapott, hogy az április 7-én elkövetett vegyifegyver-támadás éjszakáján több száz sérült kereste fel a helyi egészségügyi intézményeket olyan tünetekkel, amelyek mérgező vegyi anyagok hatására utaltak. May szerint a brit kormány arra a következtetésre jutott, hogy "ilyen méretekben nem lehetett volna meghamisítani" a helyszínről érkező beszámolókat.

Lavrov furcsállta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei éppen egy nappal azelőtt hajtottak végre légi csapásokat szíriai célpontok ellen, hogy a nemzetközi vizsgálóbizottság tagjai megérkeztek volna az állítólagos vegyi támadás helyszínére. Kijelentette, hogy a Szíriára kilőtt több mint száz rakéta kétharmada nem talált célba.

Az OPCW főigazgatója, Ahmet Ürümcsü hétfőn közölte, hogy a szervezet ellenőrei eddig nem látogathattak el a Damaszkusz közelében fekvő Dúmába. "A damaszkuszi előkészítő tárgyalásokon részt vevő szíriai és orosz vezetők arról tájékoztatták a tényfeltáró csapatot, hogy még mindig vannak kidolgozásra váró megoldatlan biztonsági kérdések, mielőtt felvonulhatnának a helyszínre" - tette hozzá.

A béketárgyalások újrakezdését sürgették

Mielőbb újra kellene indítani az ENSZ égisze alatt zajló szíriai béketárgyalásokat, Oroszországnak és Iránnak nyomást kell gyakorolnia a damaszkuszi rezsimre ennek érdekében - emelte ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn a tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozását megelőzően. Federica Mogherini rövid sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az EU kész megkezdeni a közel-keleti állam újjáépítésének tervezését, amennyiben a politikai folyamat végre sínre kerül.

Az uniós országok külügyminiszterei Szíriával kapcsolatban elfogadott nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy az amerikai, brit és francia részvétellel végrehajtott akcióknak egyetlen célja a vegyi fegyverek használatának megbüntetése és újabb bevetésük megelőzése volt - jelentette ki Szijjártó Péter Luxembourgban hétfőn, az uniós külügyi tanács ülésének szünetében.

A külgazdasági és külügyminiszter sajtóértekezletén arról tájékoztatott: az uniós tagállamok egyöntetű véleménye, hogy a vegyi fegyverek használata megengedhetetlen, a vegyi anyagok fegyverként való bevetése esetén a nemzetközi szervezeteknek a lehető leghatározottabban fel kell lépniük.

Nyitókép: Haszan Ammar
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018