INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

szíria

polgárháború

áldozat

Hamúria, 2018. január 7.Megsemmisült épületek romjai közt mennek emberek a felkelők kezén lévő szíriai Hamúria városában 2018. január 6-án. Legkevesebb 17 civil vesztette életét a szíriai fővároshoz közeli, ostromlott kelet-gútai térségben az orosz légierő legutóbbi csapásai következtében. (MTI/EPA/Mohammed Badra)

Drámai adat a szíriai polgárháborúról

Infostart / MTI

Szíriában meghaladta 350 ezret a polgárháború halálos áldozatainak a száma - jelentette be hétfőn az eseményeket nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A Bejrútban kiadott összesítés szerint 353 935 ember halt meg, köztük több mint százezer civil.

Az utóbbiak között

19 811 gyerek és 12 513 nő volt.

A többségükkel a kormányerők végeztek az elmúlt csaknem nyolc év alatt. A hadsereg vesztesége 63 820 katona, a kormány oldalán harcoló milíciáké további 58 130 ember - állítja a helyi megfigyelő hálózatra támaszkodó, nagy-britanniai székhelyű emigráns szervezet, amely a kormány ellen harcoló szélsőséges iszlamista erők és más csoportok veszteségét 63 360, illetve 62 039 főre teszi.

A leghevesebb harcok február közepe óta a Damaszkusz keleti peremvidékét jelentő Kelet-Gúta térségében folynak. Az ott a lábát megvető Dzsejs al-Iszlam nevű lázadócsoport hétfőn azt közölte, hogy sikerült megállapodnia a szíriai kormányt katonailag is támogató Oroszországgal a sebesültek evakuálásáról. A részletek nem ismeretesek.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló damaszkuszi irodája szerint több mint ezer embert kellene azonnal kimenekíteni a február közepe óta ostromlott területről egészségügyi okok miatt. A többségük nő és gyermek, 77 eset rendkívül sürgős. A jelentés kitér arra is, hogy Kelet-Gúta területén 28 kórházat és rendelőt ért fegyveres támadás, és kilencen haltak meg az egészségügyi személyzetből.

A kormányellenes felkelők által uralt területnek több mint a felét már visszafoglalta a hadsereg.

Nyitókép: MOHAMMED BADRA
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018