eur:
394.93
usd:
365.22
bux:
65490.29
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hamúria, 2018. január 7.Megsemmisült épületek romjai közt mennek emberek a felkelők kezén lévő szíriai Hamúria városában 2018. január 6-án. Legkevesebb 17 civil vesztette életét a szíriai fővároshoz közeli, ostromlott kelet-gútai térségben az orosz légierő legutóbbi csapásai következtében. (MTI/EPA/Mohammed Badra)
Nyitókép: MOHAMMED BADRA

Drámai adat a szíriai polgárháborúról

Szíriában meghaladta 350 ezret a polgárháború halálos áldozatainak a száma - jelentette be hétfőn az eseményeket nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A Bejrútban kiadott összesítés szerint 353 935 ember halt meg, köztük több mint százezer civil.

Az utóbbiak között

19 811 gyerek és 12 513 nő volt.

A többségükkel a kormányerők végeztek az elmúlt csaknem nyolc év alatt. A hadsereg vesztesége 63 820 katona, a kormány oldalán harcoló milíciáké további 58 130 ember - állítja a helyi megfigyelő hálózatra támaszkodó, nagy-britanniai székhelyű emigráns szervezet, amely a kormány ellen harcoló szélsőséges iszlamista erők és más csoportok veszteségét 63 360, illetve 62 039 főre teszi.

A leghevesebb harcok február közepe óta a Damaszkusz keleti peremvidékét jelentő Kelet-Gúta térségében folynak. Az ott a lábát megvető Dzsejs al-Iszlam nevű lázadócsoport hétfőn azt közölte, hogy sikerült megállapodnia a szíriai kormányt katonailag is támogató Oroszországgal a sebesültek evakuálásáról. A részletek nem ismeretesek.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló damaszkuszi irodája szerint több mint ezer embert kellene azonnal kimenekíteni a február közepe óta ostromlott területről egészségügyi okok miatt. A többségük nő és gyermek, 77 eset rendkívül sürgős. A jelentés kitér arra is, hogy Kelet-Gúta területén 28 kórházat és rendelőt ért fegyveres támadás, és kilencen haltak meg az egészségügyi személyzetből.

A kormányellenes felkelők által uralt területnek több mint a felét már visszafoglalta a hadsereg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×