eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ugrósdy Márton: megváltozhat Magyarország megítélése

Ugrósdy Márton: megváltozhat Magyarország megítélése

Európai Uniótól nem várható kemény válasz Donald Trump amerikai elnök védővámokról szóló elképzeléseire. A V4-ek eddigi „bajkeverő” megítélését lassan a nyugat-európai lakosság véleménye változtathatja meg Európában. Többek között ezekről is beszélt az InfoRádióban Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa.

Van lehetőség arra, hogy Európa is vámok bevezetésével válaszoljon Donald Trump amerikai elnök lépésére, aki az Egyesült Államok acél és alumínium importjára vetne ki védővámot, de az unió részéről inkább arányos válaszra lehet számítani – mondta Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ugrósdy elmondta, az Európai Unió kereskedelmét jelentősen nem befolyásolná a bejelentett védővám, az unió országai közül legfeljebb Németországot érintheti, amely körülbelül 3-5 százalékban részesedik az amerikai acélimportból. Azt is hozzátette, valószínűleg az unió inkább hangos, mintsem valódi válaszlépésben reagálna Trump bejelentésére. „Mondjuk az amerikai whiskeyre kivetünk valamilyen extra vámot, ami nyilván nem jó azoknak, akik szeretik whiskeyt, de a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat nem befolyásolja olyan jelentőségben, mint ha a német vagy amerikai autókra vetnének ki extra vámokat” – mondta Ugrósdy Márton.

Valamit valamiért

Arról, hogy 

Magyarország V4-es elnökségének egyik fontos célja a versenyképesség megőrzése az unióban, a szakértő azt mondta, hogy ez a pénzről szól.

 „A közép-kelet-európai országok versenyképessége elsősorban a vállalkozás- és befektetőbarát adórendszeren és az alacsony béreken nyugszik. Romániának az a versenyelőnye Franciaországgal szemben, hogy harmadannyiért összeszerelik a Renault-kat a pitești-i gyárban, mint Clermont-Ferrand-ban” – magyarázta a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa.

A szakértő elmondta, ha ezeket a különbségeket kiegyenlítik, akkor azzal megszűnne a térség versenyelőnye. Ugrósdy szerint ha Emmanuel Macron francia köztársasági elnök tervei megvalósulnának az uniós pénzügyminisztérium megalakításáról, illetve az Európai Központi Bank megerősítéséről, akkor ezek által is jelentősen csökkenne a kelet-európai országok versenyelőnye. 

Ugrósdy azt is mondta, hogy a kiküldetési irányelv értelmében a tagállamoknak legalább a saját minimálbérük kifizetését garantálniuk kell a más uniós országból érkező munkavállalóknak számára. „Nyilván megijedtek attól, hogy mondjuk jönnek a román kamionsofőrök, akik negyedannyiért dolgoznak, mint a franciák, és akkor már nem lesz szükségük francia sofőrökre” – mondta Ugrósdy Márton. 

Közös határvédelem, közös hadsereg

A migráció kérdésében Ugrósdy Márton szerint a Visegrádi Csoport országai Európa melletti álláspontot képviselnek, mind a közös védelempolitika, mind a közös határvédelem szorgalmazása tekintetében is, amelyeknek uniós szintre való emelésével a V4-ek komoly szuverenitási kérdésekben engednek. 

„Ez egy kicsit kilóg abból a mainstream nyugat-európai narratívából, hogy ezek a kelet-európai országok bajkeverők és mindent elleneznek, ami európai” 

– mondta Ugrósdy, aki szerint éppen a saját hadseregről való lemondással tett komoly lépést a közös európai irányba többek között Magyarország is.

Ugrósdy Márton szerint a migrációs krízis kezelésében Közép- és Kelet-Európának más az álláspontja, azonban a felmérésekből az derül ki, hogy a nyugat-európai országok lakossága is változik és már hasonlóbb nézeteket vall, mint amit a kelet-európai kormányok politikája képvisel. 

A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa úgy vélte: a migrációra a kibocsátó országok gazdaságának stabilizálása jelenthet megoldást, hogy a tehetséges emberek saját hazájukban is boldoguljanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×